Sæsonen 2002

Efterår 2002

Så er det igen blevet aktuelt med fældning på slaget.

Vi forsøger at give vore duer de allerbedste betingelser for at kunne fælde på en tilfredsstillende måde. Først og fremmest sørger vi for at holde vort dueslag rent og tørt. Dueslaget må ikke være fugtigt på noget tidspunkt af året, men om efteråret er fugt et problem på mange slag, p.g.a. regnfulde og fugtige dage over en længere periode. Vi må sige, at vi indtil nu har haft utroligt dejligt vejr, men mon ikke snart det våde efterårsvejr, som vi kender det, sætter ind? I perioder med høj luftfugtighed fungerer vores dueslag ikke helt tilfredsstillende, men daglig rengøring og lidt strøelse løser problemet på vores slag. 

Derudover er det uhyre vigtigt at duerne får en god og alsidig foderblanding. Alle de kendte foderfirmaer har en fældefoder, som er tilstrækkelig, og vi anvender en sådan fra Bosmolen. Den er ganske udmærket. Vi blander faktisk en lille smule byg i.

I fældeperioden anvender vi flere forskellige biprodukter. Som altid er der grit, piksten og vitamineral pulver til duerne. Derudover anvender vi et produkt, som hedder Bio-Mutine fra Mariman. Det er et produkt, som indeholder forskellige vitaminer. Især masser af B-vitamin, som er vigtig i dannelse af de nye fejr. Desuden indeholder dette produkt 25% protein. Protein er også vigtig i dannelse af fejr. Derudover indeholder Bio-Mutine æggehvidestoffer og andet godt, som duerne skal bruge i fældningen.

To gange om ugen blandes kornet med en olie fra Colombine. Det er en olie som er sammensat af 10 forskellige typer olie og det hedder Form-Oil 10-in-1. Sammen med olien blandes ølgær.
Desuden anvendes, ligesom resten af året, Ropa-B og æbleeddike. Ropa-B er et naturmedicinsk produkt, som ifølge forhandleren ("Amerika") er effektiv mod de fleste bakterier og sygdomme, som man kan komme i tanke om. Vi er meget tilfredse med dette produkt og har brugt det i nogle år nu. 
Æbleeddike har helt fra gammel tid været anvendt som et medicinsk universalmiddel. Det er imidlertid aldrig blevet videnskabeligt bevist, at æbleeddike skulle have en sundhedsmæssig effekt, hverken for dyr eller mennesker, men vi tror på, at det har en effekt. Vi tror, at æbleeddike vedligeholder duens tarmmiljø og giver en sundere fordøjelse og en stærkere modstandskraft.

I fældeperioden lægges også stor vægt på at duerne så ofte som muligt lukkes ud til lidt motion og et bad. I badevandet blandes badesalt.

Vi er også begyndt at kigge lidt på avlsslaget som forberedelse til næste sæson. Hvordan skal duerne parres sammen næste år? Har vi det nødvendige materiale på avlsslaget? Er der par, som ikke har levet op til forventningerne? Der er mange spørgsmål, som vi nyder at bruge efteråret og vinteren på, så man i god tid kan få næste års avl planlagt. På den måde kan man nå at vende alle mulige kombinationer, hvis der skal laves ændringer. Vi ynder altid at lave ændringer - "det kan godt være at det er godt nu, men det kan altid blive bedre" - og derfor skal man bruge megen tid på gennemgang af duerne. Og hvis man mangler en avlsdue, som man f.eks. skal ud og købe, kan man bruge hele efteråret og vinteren på at finde den helt rigtige. På nuværende tidspunkt mangler vi ikke nogle avlsduer - vi gjorde nogle indkøb i foråret, som skal prøves af - men måske får vi nye idéer i løbet af den næste tid.

August 2002

Som alle danske brevdueinteresserede ved sluttede vores sæson i år noget uventet: Vi blev nødt til at slutte før tid p.g.a. Newcastle Disease.

Utroligt ærgerligt for alle - vi var også utroligt kede af det - hele vor plan med at flyve ungerne hårdt og uden hensynstagen til afstamning o.s.v. i år - modsat sidste år, hvor vi var lidt for forsigtige - gik i vasken. Og da forbudet mod træning også blev aktuelt, kunne vi ikke en gang træne ungerne!

Hvad skal man sige?? Det var noget rigtigt møg!

13. juli 2002

Kapflyvning fra Kolding med gamle og unger, Soltau og Braunschweig.

Så var tiden kommet til start med ungerne. Det er spændende. Vi er meget tilfredse med vore unger i år, og træningen har forløbet perfekt. Vi har ikke mistet en eneste, til trods for de har været ude på flere halvhårde ture. Vi valgte at sende halvdelen af ungerne. Vores erfaring er, at den første ungeflyvning ofte bliver en lidt mærkelig omgang med masser af stressede unger og panik. I vore øjne skyldes det at for mange brevduefolk sender unger hvor sundheden ikke er god nok og som ikke er blevet trænet nok!!
På flyvningen med de gamle fra Kolding kunne det kun blive til 7 duer for vore vedkomne. Vi havde nemlig valgt at satse på Soltau, og på grund af vi følte at slagets generelle form var på toppen, havde vi sendt 12 duer. Desuden havde vi sendt 3 duer til Braunschweig.

Vejet om lørdagen var for Danmarks vedkomne rigtig godt med meget svag østlig vind og 28-30 grader. Men i Tyskland var der regnvejr og udenlandsstationerne blev udsat til Søndag.

Kolding gamle:
Vores første due var ”Greven” som flere gange tidligere i år har været vores første due. Han kom direkte syd fra, men var ikke med i toppen.

Kolding Unger:
Spændingen var på kogepunktet. Hvordan ville ungerne komme?. Først kom der 2 stk. De ville ikke rigtig ned, men piskede omkring slaget et par minutter inden de landede. Ingen for de næste 10 minutter stemplede vi 8 stk., hvilket var meget tilfredsstillende. Resultatet af denne ungeflyvning blev at vi fik 15 af 17 hjem. Vi savner de sidste 2, men glæder os over de andre 15, og over at de så meget godt ud da de kom hjem.
7 af de 8 stemplede var ud af vores nyindkøbte duer fra vores venner i Holland - Brdr. Koehoorn. Enten som krydsninger eller rene. Det tyder godt for fremtiden.

Soltau:
Det blev en hård flyvning. Der var meget varmt og i Tyskland lå der stadig regnbyger. Vi fik et nogenlunde resultat, men ikke noget at skrive mere om :-)
Det værste ved denne flyvning er at vi mangler vores bedste due for denne sæson. 023-00-0512. Han har fløjet rigtig godt i år og vi venter stadig på ham. Flere andre brevduemænd fra foreningen mangler gode duer fra denne flyvning. 

Braunschweig:
Denne flyvning gik helt i vasken for vores vedkomne. Vi fik først due hjem lang tid efter de første i sektionen og de to sidste kom først nogle dage senere. Hvad der helt nøjagtigt gik galt er svært at svare på, men det er jo det fascinerende ved brevduesporten.

Resultaterne denne uge:
I foreningen fra Kolding af 185 duer: 29 m.m.
I sektionen fra Kolding af 869 duer: 71 m.m.

I foreningen fra Kolding Unger af 193 duer: 6, 8, 34, 39, 44, 45, 47, 48 m.m.
I sektionen fra Kolding Unger af 1103 duer: 39, 46, 90, 148, 173, 174, 190, 191 m.m.

I foreningen fra Soltau af 98 duer: 4, 9, 12, 16, 32, 43, 46, 55 m.m.
I sektionen fra Soltau af 428 duer: 37, 48, 64, 81 m.m. 

I foreningen fra Braunschweig af 32 duer: 12 
I sektionen fra Braunschweig af 238 duer: 109

6. juli 2002

Efter en ikke tilfredsstillende sidste weekend skulle det blive spændende med en weekend med flere interessante flyvninger. Vi skulle flyve fra Haderslev, Altona og derudover havde ”Brødrene Sprint” forvildet 4 duer med til Hof 756 km.

Siden sidste weekend har vi fuldt den samme plan som hidtil. Eneste forskel har været, at vi har dryppet hannerne med nogle næsedråber. Det er med et naturmedicinsk produkt fra Travipharma som hedder ”Anti-Super-Slijm”. Vi har ikke brugt disse næsedråber tidligere i år, men de sidste par sæsoner har vi jævnligt brugt dem. Formålet med at bruge dem er at rense duerne i luftvejene.

Duerne fra Altona blev sluppet klokken 10.00, og duerne fra Hof blev sluppet klokken 6.30. Det viste sig dog at der lå regn flere steder i Danmark, hvilket medførte at Haderslev duerne først blev sluppet 14.00. Men duerne fra Altona skulle jo samme vej, og det gav en flyvning hvor duerne fik vand og kom spredt.
Haderslev duerne blev først sluppet senere og på det tidspunkt var der skyet vejr med syd vestlig vind.

Haderslev:
Vi fik to duer på samme tid, men inden da havde vi set nogle duer flyve forbi vores slag. Så vi vidste at vi var bagefter. Den ene var en hun fra Langenberg i Belgien. Hun har ikke fløjet i top i år, og pludselig manglede hun en dag hvor hun havde været en tur i Tinglev på kapflyvning. Heldigvis kom hun hjem om tirsdagen og vi opdagede at der sad et lille klistermærke på hendes ring med et telefonnummer. Det var ikke et dansk telefonnummer, men vi prøvede at ringe og det viste sig at duen havde været på besøg i et dueslag syd for Hamborg. De havde givet dem lidt at spise og drikke, hvorefter de havde sluppet hende. Énslip Hamborg :-)
Efter denne tur gik hun hjemme et par uger, hvorefter vi sendte hende på kapflyvning, og denne gang kom hun først. 

Altona:
Denne flyvning blev noget sværere end vi havde forestillet os. Vi havde fået hastigheden fra sektion 51, og vi stå begge og kiggede, men ingen duer til os, og vi så heller ikke nogle der fløj forbi. Mærkeligt. Pludselig kom der en due meget hurtigt og den fløj direkte ned på sputnikken. Vi regnede med, at vi var bagefter, eftersom hastigheden var meget lavere end vi forventede, men det vidste sig, at den var med helt fremme i sektionen.

Hof:
Hof er en rigtig klassiker for nordjyderne og vi besluttede at sende 4 duer med på denne lange flyvning. Vi har 757 km.
Vi fik et tilfredsstillende resultat på denne flyvning. 023-99-0451 ”Vagn” kom først og det var svært at se på ham at han havde været på vingerne. Han har ikke rigtig vist noget i år, men har set godt ud hver gang han kom hjem. Sidste år fløj han rigtig godt og han var blandt andet medvinder af vores mesterskab. 

Resultaterne denne uge:
I foreningen fra Haderslev af 214 duer: 26, 28, 68, 101 m.m.
I sektionen fra Haderslev af 994 duer: 92, 94 m.m.

I foreningen fra Altona af 124 duer: 2, 6, 12, 18, 39, 40 m.m.
I sektionen fra Altona af 585 duer: 3, 21, 49, 83, 166, 167 m.m.

I foreningen fra Hof af 36 duer: 2, 6, 13 m.m.
I sektionen fra Hof af 228 duer: 12, 48, 73 m.m.

Så alt i alt en weekend med tilfredsstillende resultater. Nu ser vi frem til at flyve med unger næste uge. Ungerne ser rigtig godt ud, og det er altid spændende med unger. Vi har i år en del unger efter de duer vi har købt i Holland, så det skal blive spændende at se om de kan følge med.

29. juni 2002

Vi startede denne uge med at give duerne 3 dage med Ronidazol 10%. Dette var helt efter planen, men vi følte også at duerne var på vej ned, så vi havde en fornemmelse af, at kuren blev givet på det helt rigtige tidspunkt. 
Alligevel var vi ikke tilfredse med duerne denne uge. Især hannerne var ikke helt på toppen. De viste flere tegn på at de ikke var i topform. For det første fløj de ikke så meget som tidligere og desuden gik de heller ikke i bad hele ugen trods talrige tilbud om en tur i badekarret. Det bekymrede os en hel del, eftersom duer i form, efter vores overbevisning, altid går i bad.

Vi skulle flyve fra Neumünster. Denne uge var der ingen sektionsflyvning, hvilket vi siden generalforsamlingen i sektionen har undret os over. Ikke mindst beslutningen om, at denne mellemdistance flyvning både skulle tælle med til DdBs mellemdistancemesterskab og sektionsmesterskabet.
Vi mener ikke det gavner brevduesporten, at De Danske Brevdueforeninger tilråder de forskellige foreninger at aflyse deres sektionsflyvninger på bestemte datoer. Som vi ser det, har vi i vores sektion helt perfekte forhold på vores sektionsflyvninger. Vi har masser af duer på flyvninger, forholdsvis billige gebyrer, en hård konkurrence, og ikke uvæsentligt; en mulighed for at alle kan vinde lige meget hvilken vej vinden blæser. 
Men der skal fra vores side ikke lyde kritik eller utilfredshed i forhold til sektionsbestyrelsen. De fremlagde et forslag om at følge DdBs anmodning om ikke at arrangere sektionsflyvning den 29/6, og de forskellige foreningers repræsentanter vedtog det. Efterfølgende har vi hørt en del utilfredshed og undren i krogene over beslutningen. Dette kan ikke være tilfældet hvis man i de forskellige foreninger har gennemgået dagsordenen og er blevet enige om et standpunkt, det kan nærmere være et eksempel på at medlemmerne i de forskellige foreninger ikke har fået talt om tingene. Men lad nu det ligge og lad os se på hvordan det gik for os på disse flyvninger. 

Denne lørdag var der vestlig vind 10-15 m/s, overskyet og kun lidt sol.

På Neumünster I kom den første due fra nord øst. Den havde ikke slået fra tidligt nok og vi vidste den ville være lidt bagefter. Det viste sig at være rigtigt.

På Neumünster II kom duerne heller ikke direkte fra syd, men også ude fra øst.

På begge flyvninger var det hunner der kom først. Vore hunner flyver i det hele taget bedre i år, men denne lørdag kunne vi bestemt ikke være tilfredse med vore hanner. Vore betragtninger som gik på at hannerne ikke var i topform var desværre rigtige. Men hvad årsagen til den lidt nedadgående formkurve kunne vi ikke få øje på. Vi blev enige om at se tiden an i næste uge uden drastiske ændringer af pasningen.

Vi er meget tilfredse med vore unger i år. Træningen forløber fint og lørdag morgen blev de trænet fra 45 km. De kom fint og alle er hjemme. De har på nuværende tidspunkt været i kurven ca 10 gange og hvis vi får vejr til at træne vil de være klare den til ungekapflyvningerne starter den 13/7. Vi har 33 unger at flyve med. På ungeslaget går der 35, men to blev skadet. De er dog i orden igen og de vil blive trænet op i den kommende uge.
Vi har kun mistet 4 unger i år. En fra slaget tidligt på året og en dag manglede 5 stk. Tre kom hjem med skader. En af dem havde brækket benet og den måtte vi aflive. De to andre som kom hjem er nu i bedring og er nu klare til at begynde træningen.
På ungetræningerne var ind til nu ikke mistet en eneste unge.

I næste uge skal der flyves fra Haderslev, Altona og Hof. Så må vi håbe at formen bliver bedre. 

Resultaterne denne uge:
I foreningen fra Neumünster I af 129 duer: 14, 26 m.m.
I sektionen fra Neumünster I af 799 duer: 65, 112 m.m.

I foreningen fra Neumünster II af 127 duer: 6, 10, 20 m.m.
I sektionen fra Neumünster II af 765 duer: 34, 44, 94 m.m.

22. juni 2002

I denne uge skulle vi flyve fra Tinglev, Lübeck og Magdeburg. 
Duerne så godt ud og vi var især tilfredse med duerne på Lübeck holdet. Vi havde i denne uge også valgt at sende 3 duer på langdistancen. Dette var 3 ældre duer som vi gerne ville prøve af.

Vejret var denne lørdag udmærket og duerne kom tidligt ud. Vinden var endnu en gang i syd vest, så det var endnu en gang vigtigt at vore duer fik slået fra.

Første due på Tinglev var 023-00-0512. Han er tidligere beskrevet. Han har været rigtig god i år og var altså endnu en gang god. Han kom direkte syd fra og vi regnede med han var helt i toppen.
Der gik et par minutter inden den næste due kom og som i kan se på resultatet var det en meget tæt flyvning, så det var ikke tilfredsstillende at der skulle gå 2 minutter inden vores anden due kom.

Første due fra Lübeck var 023-00-0545. Han blev vinder i klubben, så det var rigtig flot. Han har tidligere været vores første due, og han er tidligere beskrevet. Han var en af de duer vi havde allermest tiltro til inden sæsonen, så han indfriede vores forventninger.

På Magdeburg var vi lidt bagefter, men vi fik vores 3 duer hjem på under 20 minutter, så det var vi på en måde tilfredse med.

Resultaterne denne uge:
I foreningen fra Tinglev af 245 duer: 10, 60 m.m.
I sektionen fra Tinglev af 1079 duer: 31, 179 m.m.

I foreningen fra Lübeck af 104 duer: 1, 6, 24, 34, 40, 48, 52, 53 m.m.
I sektionen fra Lübeck af 522 duer: 11, 20, 92, 130, 165 m.m.

I foreningen fra Magdeburg af 48 duer: 7, 9, 20
I sektionen fra Magdeburg af 275 duer: 56, 70, 120

Det skal siges at vi var tilfredse ved lukketid efter dagens flyvninger. Alligevel var vi opmærksomme på at der var lidt spredning på vore duer i forhold til andre steder. Dette kan ofte være tegn på en nedadgående formkurve, men nu må vi se tiden an næste uge. Vi må desuden indse at vi ikke kan holde samme standart på mellemdistancen som sidste år, men sæsonen er ikke færdig endnu, og vi har ikke tænkt os at give op. 

Vi har fået gang i træningen af vore unger. De ser utrolig godt ud på nuværende tidspunkt. Vi har 35 unger i ungeslaget. To af dem kan ikke trænes eftersom de er skadet, men resten er med i træningskurven. Vi er startet på 6 km og vil forsøge at træne så ofte som muligt. Vi har dog godt tid og vil kun køre med dem i godt vejr. 

15. juni 2002

Flyvninger fra Haderslev og Altona.

Efter sidste uges gode resultater var vi spændte på denne weekend, eftersom at duerne virkede i endnu bedre orden. Det eneste anderledes i pasningen denne uge var, at duerne havde fået en dag med B.S., som er et middel mod gul knop. Dette blev gjort for at fjerne eventuel smitte fra kurven. Nogle af duerne havde jo siddet en ekstra nat i kurven og smittefaren var dermed forøget. 

Vejet denne uge var ikke for godt. Der lå flere regnbyger overalt i landet, men der var opklaring i løbet af dagen og Altona duerne blev sluppet 10.00 og Haderslev duerne 14.00. Vinden var sydvest, hvilket ikke er til vores fordel.

Altona duerne kom desværre ind fra nordøst. De var gået med for langt og vi var klare over, at vi ikke ville være i toppen. Og de havde fået vand. Masser af vand. Næbvorterne var røde og duerne slaskvåde, men de kom tilfredsstillende tæt. På 16 minutter havde vi 7 af 10 hjemme.

Haderslev blev en god flyvning for os. På det tidspunkt var regnbygerne væk, og vi forventede høje hastigheder.
Pludselig kom en flok på 8 duer ind sydfra og en due slog fra og gik ned. Det var 023-01-0557, som er afbilledet i beskrivelsen fra den 1/6.
Endnu et flot resultat af den unge han. Han er i øvrigt efter 1260 som også er far til "Screwdriver”, som var vores allerbedste due sidst år. Moderen er en due fra Langenberg i Belgien.

Resultaterne i denne uge var:
Foreningen på Haderslev af 178 duer: 5, 32, 33, 39, 73 m.m.
Sektionen på Haderslev af 1063 duer: 6, 84, 85, 98, m.m.

Foreningen på Altona af 101 duer: 6, 7, 11, 21, 24, 28 m.m.
Sektionen på Altona af 546 duer: 43, 45, 53, 94, m.m.

Et ikke tilfredsstillende resultat på mellem, men det var også en vanskelig flyvning. Vi håber på bedre vejr næste weekend, hvor man måske kunne komme til at sende et par stykker på langdistancen. 

8. juni 2002

Vejret til denne weekend så ikke lovende ud - vi kunne følge et regnvejr over Tyskland, som fik indflydelse på vores flyvning fra Bremen.
Den blev desværre udsat til søndag og blev ydermere flyttet nordpå til Altona, men vi havde forberedt os på dette, så vores duer havde fået hvad de skulle have for at kunne holde til den ekstra overnatning.

Vejret var nogenlunde - nogle skyer og den lumske østenvind - men vi burde kunne klare os.

Fra Tinglev var det "Jonge Sprint", som kom først - han har hængt lidt med hovedet først på sæsonen, men i dag havde han fart på - dog havde han ikke fart nok på :-(
Han brugte ca. 30 sekunder på at vise sig for os - fløj rundt på stive vinger - og da han endelig gik ind blev han slået med et kvart sekund - så tæt på en sektionsvinder!!!

Men vores weekend blev god og vi blev 2 gange foreningsvinder - og i Top 20 i sektionen på alle 3 flyvninger - så vi var fuldt ud tilfredse. Kan vi da bare holde samme niveau næste weekend!!?!

Resultaterne i denne uge var:
Foreningen på Tinglev af 228 duer: 1, 15, 37, 61, 62 m.m.
Sektionen på Tinglev af 1221 duer: 2, 64, 144, 233, 234 m.m.

Foreningen på Neumünster af 97 duer: 6, 8, 17, 26 m.m.
Sektionen på Neumünster af 521 duer: 17, 20, 55, 100 m.m.

Foreningen på Altona af 93 duer: 1, 7, 8, 32, 35, 36 m.m.
Sektionen på Altona af 394 duer: 6, 25, 29, 136, 146, 147 m.m.

1. juni 2002

Endnu en uge med 3 flyvninger - 2 på mellemdistancen - og vi glædede os. 
Vejret var perfekt - fuld sol og god varme - men desværre var vinden helt i vest, og vi vidste at det ville blive meget svært at være med helt fremme.

Vi startede dagen med morgenkaffe i haven - perfekt start på dagen i dette gode vejr - og gjorde os rede til at "ugle" efter duer.
Et lille stykke tid efter at vi havde anbragt os med øjnene mod sydvest, kom 4 duer forbi og sandelig om ikke de 2 slog fra og fløj på stive vinger ned mod slaget. De havde meget god tid og gav udtryk for at dette regnede de ikke for noget. Heldigvis gik de fint ind efter at de havde landet.
Vi regnede dog ikke med, at de to ville placere sig helt i top, men de blev vindere i foreningen og 4 og 5 i sektionen, så det var en meget fin start.

De fleste duer kom fint ind fra syd selvom de fløj i vestlig vind, så det blev en nogenlunde tilfredsstillende lørdag - også på mellem, hvor vi dog ikke var helt med fremme, men duerne så god ud, da de kom hjem, så alt i alt en god lørdag.

023-01-0557 var vores første due i denne uge fra Haderslev. Han har de sidste to uger været vores første due som henholdsvis nr. 56/1090 og 4/1068. 023-00-0512 "Smukke" var vores anden due denne uge fra Haderslev. Han har også fløjet meget fint og har bl.a. allerede i år placeret sig som 2/732 og 5/1068.
023-97-1288 er en af de gamle drenge, men denne uge kom han først fra Itzehoe I og blev placeret som 30/610. 023-00-0545 "Greven" lader til også at blive god i år. Denne uge var han vores første på Itzehoe II og blev 25/530

Resultaterne i denne uge var:
Foreningen på Haderslev af 217 duer: 1, 2, 26, 29 m.m.
Sektionen på Haderslev af 1068 duer: 4, 5, 82, 90 m.m.

Foreningen på Itzehoe I af 135 duer: 9, 12, 21, 30, 48 m.m.
Sektionen på Itzehoe I af 610 duer: 30, 36, 78, 116, 160 m.m.

Foreningen på Itzehoe II af 94 duer: 8, 9, 14, 28, 30, 31, 35 m.m.
Sektionen på Itzehoe II af 530 duer: 25, 26, 50, 146, 153, 160, 180 m.m.

25. maj 2002

Så startede mellemdistancen. Vi skulle flyve to flyvninger fra Neumünster. Desuden var der flyvning fra Tinglev.

Vi sendte henholdsvis 7 duer til Neumünster I og 8 duer til Neumünster II. På Tinglev flyvningen havde vi 13 duer med.

Duerne blev løsladt i letskyet vejr med syd vestlig frisk vind. Der var perfekt flyvevejr og vi forventede en nem flyvning med høje hastigheder. Dette kom til at holde stik og på alle tre flyvninger kom duerne tæt med hastigheder på omkring 1700 mpm.

Vi fik ikke nogle særlig gode resultater denne weekend, men alligevel blev det en weekend om vi er tilfredse med. Ikke fordi det skal være en undskyldning, men vi har utrolig svært ved at vinde i syd vestlig vind. Duerne skal være rigtig gode for at vinde i en sådan vind eftersom vi ligger vestligt for hovedparten af brevduemændene i sektion 54. Det var da også tydeligt, at duerne var kommet for langt inden de slog fra. De fleste duer kom fra nord øst og spildte derved nogle vigtige minutter, men vinden kan man ikke lave om på og i næste uge håber vi på at vores duer er dygtige nok så de får skilt sig ud fra flokken i god tid.

Mere om det næste uge.

Resultaterne i denne uge var:
Foreningen på Tinglev af 215 duer: 21, 45, 46 m.m.
Sektionen på Tinglev af 1090 duer: 56, 133, 136 m.m.

Foreningen på Neumünster I af 102 duer: 6, 8, 18, 35 m.m.
Sektionen på Neumünster I af 526 duer: 33, 45, 111, 185 m.m.

Foreningen på Neumünster II af 99 duer: 4, 20, 25, 26, 36, 37 m.m.
Sektionen på Neumünster II af 531 duer: 13, 100, 130, 131, 180, 182 m.m.

18. maj 2002

Oven på den tilfredsstillende start ventede to flyvninger fra Haderslev. Duerne så virkelig godt ud, og vi forventede et topresultat.
Vi havde ikke trænet duerne siden sidste uge, men duerne trænede godt omkring slaget og var i fuld vigør. 
Vi er begyndt at lade hunnerne komme ind til rederne når hannerne er ude. Det gøres for at give hunnerne større tilholdsforhold til deres rede og på den måde øge deres motivation. Normalt ser hunnerne kun deres rede om lørdagen eftersom de lukkes ind og ud af deres egen afdeling.
Vi fodrer stadig let. Sådan cirka med halv diæt/byg og halv flyvefoder. 

Duerne blev løsladt i fint og klart vejr med svag østlig vind og 10 grader. Duerne kom alligevel ret hurtigt og det blev en fin og nem flyvning for duerne. I sektionen kom 20% af duerne hjem på ca. 8 min, og som I kan forstå kom duerne tæt, men vi manglede lige det sidste og fik et middel resultat.

Vores taktik med at lade hunnerne komme ind til deres rede i løbet af ugen ser ellers positivt ud. Vi havde 2 hunner først på den ene flyvning.

Resultaterne i denne uge blev:
I foreningen på Haderslev I af 191 duer: 16, 27, 35 m.m.
I sektionen på Haderslev I af 942 duer: 45, 79, 105 m.m.

I foreningen på Haderslev II af 164 duer: 14, 15, 18, 19, m.m.
I sektionen på Haderslev II af 934 duer: 39, 40, 46, 47 m.m. 

Næste uge starter mellemdistancen og så håber vi alle resultaterne bliver bedre. Vi får se...

11. maj 2002

Vi havde denne uge to flyvninger fra samme station. Vi sendte 14 duer på hver flyvning. Vi havde lidt diskussion om vi skulle sende de et-års duer, men vi valgte at sende hele vores hold undtagen 2 hunner. Den ene er en senunge fra 2001 og den anden havde været bagefter på vores træningsflyvninger. 

Vejret var heldigvis godt, og duerne blev sluppet henholdsvis klokken 7.30 og 8.30 i 12 graders varme og med let østlig vind og let skydække.

På den første flyvning kom ”Danny”, vores 1998'er belgier først. Han kom ret syd og røg direkte ned på sputnikken. Vi troede faktisk, at han var hurtig, men det viste sig, at han var lidt bagefter.

På den anden flyvning kom ”Smukke” først. Han tog en æresrunde i luften inden han landede, men gik hurtigt ind. Herefter kom der ret hurtigt to andre duer til slaget.
Det viste sig, at ”Smukke” var anden bedst i klubben og sektionen - kun slået af vores gode ven Jørgen Thomsen, som blev sektionsvinder.

Rigtig god start på sæsonen. Vi har altid ment, at man ikke skal lægge så meget i de første par flyvninger, da det er første gang duerne er med i et stort slip og måske er de ekstra stresset, men det er dejligt at duerne godt med fra starten. Så er man nogenlunde sikker på, at duerne er i orden og klar til resten af sæsonen. Så nu ser vi bare frem til næste uge og håber vi kan holde de fine takter.

Resultaterne denne uge blev:
I foreningen på Kolding I ud af 134 duer: 18, 26 m.m.
I sektionen på Kolding I ud af 750 duer: 29, 88 m.m.

I foreningen på Kolding II ud af 124 duer: 2, 7, 9, 16, 17, 30, 36, 37 m.m.
I sektionen på Kolding II ud af 732 duer: 2, 12, 14, 60, 62, 126, 141, 143 m.m.

Og endnu en gang tillykke til Jørgen med sektionsvinderen. 

Sæsonstart

Så var dagen endelig kommet, hvor kapflyvningssæsonen 2002 skulle begynde. Nu var tiden kommet til det det hele drejer sig om – kapflyvning!

Inden vi går i detaljer om selve dagen, vil vi fortælle lidt om dagene op til den første flyvning.

Som vi tidligere har beskrevet har vi trænet mere i år end tidligere. Træningerne har forløbet fint, men vi havde desværre også en dårlig træning på 50 km, hvor vi mistede 3 et-års hanner. Det var ikke lige meningen og set i bakspejlet skulle vi ikke have trænet den dag, eftersom vejret ikke var for godt. Der var hård nordøstlig vind og overskyet, men man kan altid være bagklog, og det hjælper ikke at ærgre sig over noget man ikke kan gøre noget ved. Duerne er som sunket i jordet, og vi har intet hørt fra dem??

Duerne så ellers rigtig godt ud. Vægten var tilfredsstillende, og duerne virkede til at være i god orden. De smed dun og trænede rigtig godt rundt om slaget. Når de blev lukket ud, fløj de omkring 30 min. og trak væk fra slaget flere gange. Jo, det så godt nok ud.

Vi gav duerne nogle korte træningsture tirsdag og torsdag. Flere af de senere træningsturene havde været lidt hårde med spredte hjemkomster, så vi vurderede, at duerne trængte til et par lette ture for at give duerne lidt selvtillid og for at få motivationen i top.

I ugen op til den 11/5 fodrede vi med en let foderblanding. Det var en blanding af 2 dele diætfoder til 1 del byg og 1 del flyvefoder og en slat grønsagskroketter. Derudover fik de ingen biprodukter udover frisk vitaminpulver, grit og piksten, som i øvrigt altid findes på slaget. Hanner og hunner fik samme behandling, dog fik hannerne en smule mere at spise end hunnerne.

På afsendelsesdagen så hanner og hunner ikke hinanden. Under hele træningsforløbet har vi ikke haft hanner og hunner sammen og vi fortsatte på samme måde. Det var trods alt første gang og vi så ingen grund til at hidse duerne mere op end højest nødvendigt. Det venter vi med til senere på sæsonen.

29. april 2002

Ungerne:
Ungerne fra flyveslaget er nu på ungeslaget. Vi har løbende sorteret i flokken, og der er blevet sorteret nogle stykker fra. Ikke på grund af dårlig sundhed, da sundheden har været helt i top i år, men vi har sorteret nogle unger væk på grund af små fejl i deres bygning. Tilbage er en dejlig og veludviklet flok unger, der strutter af sundhed. Vi er virkelig tilfredse med vore unger i år.
De lidt ældre unger fra avlsslaget flyver ud og ser også godt ud. De tilbringer på nuværende tidspunkt uden problemer 45-60 minutter i luften. Når de lander, kaldes de ind. Vi ønsker ikke at have ungerne til at sidde ude på slaget. Unger er meget nysgerrige og vil gerne lige over og kigge på naboens tag eller lære andre unoder.
Ungerne lærer fra starten af, at når der fløjtes, bliver der fodret. Dette gør det nemt at kalde dem ind på slaget efter behov.

Flyveduerne:
Da ungerne var cirka 16 dage gamle, blev alle hunnerne flyttet til enkehunsrummet. Dette blev gjort for at undgå at hunnerne skulle lægge næste hold æg. Vi tror, at vi på den måde kan holde længere på deres slagfjer. Herefter kom hunnerne kun ind til ungerne, når hannerne var ude at motionere omkring slaget. Ungerne bliver også fodret bedre på denne måde eftersom hannerne fodrer ungerne bedre når de går alene med dem og hver gang hunnerne er inde hos dem fylder de dem også op.

Vi tog ungerne fra, da de var omkring 25 dage gamle. Herefter begyndte vi at fodre flyveduerne med diæt foder iblandet lidt byg og meget lidt avlsfoder. Dette gøres for at få duerne ned i vægt. Desuden har vi tidligere oplevet at enkelte af hanner smed første slagfjer lige efter ungerne var blevet taget fra. Vi vurderer, at årsagen var, at hannen fortsatte med at æde samme portion foder, som da den havde unger. Det vil naturligt nok give duen et overskud af energi, som i nogle tilfælde kunne forårsage en fældet slagfjer.

Træning:
Kort tid efter ungerne blev taget fra, begyndte vi træningen. Duerne var i meget god kondition og fløj uden problemer 30-40 minutter, når vi lukkede dem ud. De vejede desuden ikke ret meget, hvilket er uhyre vigtigt for at få gode træninger. Hvis duerne er for fede skal man vente med at træne dem, til de er nede i vægt. Ellers er risikoen for at miste dem stor. 

Vi startede lørdag den 20. april på 6 kilometer. Herefter fik de 15 kilometer i 4 dage og dagen efter blev de trænet fra 26 kilometer. Fredag blev de trænet fra 35 kilometer i foreningen. Og søndag blev de trænet fra 45 kilometer.

Alle træninger er forløbet fint. Duerne er kommet tæt og indgangen har været meget fint. Vi vil fortsætte med at træne, når vejret er til det.

I denne uge vil vi give en 6 dages kur med Ronidazol 10 %. Dette middel gives mod gul knop. En teske Ronidazol pr. 12-16 duer om dagen. Vi plejer at give medicin i vandet, men giver det i år på kornet, da vi mener denne måde er bedre, eftersom doseringen bliver mere præcis. Man afmåler den mængde korn man plejer at give 12-16 duer og iblander en teske Ronidazol. Lettere kan det ikke blive.

Vi vender tilbage, når kapflyvningerne starter. Som duerne ser ud på nuværende tidspunkt er vi sikre på, at vi får en god sæson, men man kan aldrig vide sig sikker. Det bliver spændende at komme i gang. På kapflyvningerne ophører al teori og praksis taler ofte sit eget sprog. Vi vil gerne ønske jer alle sammen en rigtig god sæson!

5. april 2002

Alle æg hos flyveduerne er nu ved at være klækket - der er "fuld musik" og selvom det kræver megen rengøring, er det nu en skøn tid med alle de unger. Også avlsduerne er ved at være klare med deres 2. kuld.

Samtidigt er 1. kuld begyndt at flyve ud - det er meget vigtigt at ungerne får mulighed for at gå lidt i sputnikken og på taget inden de bliver for gamle - og ungerne skal ud så snart de er klare til at flyve - hvis man lader sine unger gå for lang tid indelukket, kan man let miste nogle første gang de går i luften, da de ikke har lært omgivelserne at kende først.

Vi er nu klare til at tage på tur til Holland igen - vi vil skrive lidt om turen, når vi kommer hjem.

Marts 2002

Ungerne i avlsslaget er ved at være klare til at blive taget fra - vi tager dem fra, når de er 25-26 dage gamle - så skal de kunne klare sig selv. Alle unger ser meget fine ud - der er ingen, der ser tynde eller forhutlede ud - det er meget vigtigt at ungerne ser fine og sunde ud - ellers vil de ikke kunne klare sig optimalt. Alle bør sortere de svageste unger fra - også selvom de er fra det bedste par - man får ikke noget ud af dem alligevel - mener vi :-)

Februar 2002

Æggene kom i alle reder i starten af februar efter planen. Vi har valgt at fodre duerne med en blanding af 1/3 avlsblanding og 2/3 byg for at holde dem fin form og for ikke at ødelægge duernes tarmflora. Man skal passe på ikke at fodre duerne for hårdt, mens de ligger på æg - ellers fylder man for mange kalorier i dem i denne rolige periode.

Sidst på måneden begyndte de små unger at bryde gennem skalden på æggene. Så fodrer vi kraftigt igen med avlsblanding - men forældrene tager ikke så mange majs, så derfor blander vi mere og mere ungeblanding i. Selvfølgelig skal der også gives tilskudsprodukter. Vi bruger piksten, mineralpulver, grønsagskroketter og et æggehviderigt tilskudspulver. To gange om ugen får de også en vitaminblanding i vandet.

Alle unger udvikler sig fint, men vi holder godt øje med ungerne - de bliver sorteret hårdt, så hvis der er nogle, som ikke følger vores krav, bliver de taget fra.

Vi satte flyveduerne sammen den 24. februar - det var godt nok i mod vores planer, da vi i første omgang ville flytte æg fra avlsduerne - men vejret var godt - og vi havde efterfølgende taget en beslutning om at tage et hold unger på samtlige flyveduer, så det var ikke vigtigt at tidspunktet passede med avlsduerne.

Januar 2002

Efter en veloverstået fældeperiode, sygdomsperiode og vintersæson var det dejligt at kunne tage hul på en ny sæson. Vi er spændte på den nye sæson - duerne ser rigtigt godt ud - og vi er klare til at tage fat på nye udfordringer.

Den første udfordring - sammenparringen af avlsduerne. Vi har brugt mange timer på at samle parrene på den rigtige måde - det er altid svært :-) - men tiden vil vise om vi har gjort det rigtigt. Vi satte duerne sammen i avlsslaget den 24. januar - lidt tidligere end vi plejer - men vi vil gerne have mere ud af avlsduerne i år, så vi satser på at få første kuld ind i ungeslaget inden parringen af flyveduerne. Vi har i løbet af 2000 og 2001 fået en del nye avlsduer, som vi er meget spændte på - de er alle unge duer med masser af tid foran dem - så vi har prøvet at sammenparre på kryds og på tværs for at forsøge nogle nye spændende ting. Vi mener ikke, at man altid skal holde en stamme ren - ufatteligt mange topflyvere er skabt efter krydsninger - selv vores bedste due fra sidste år "Screwdriver" er skabt på et kryds.



© Copyright/ansvar M&C Hansen 1998-2022 - Kontakt Os 2