M&C Derude - Foråret 2004

Efter en lang men absolut dejlig vinter og allerede mange gode oplevelser med duerne, var vi klare til en forårstur ned til Holland og Belgien. Vi havde store forventninger til turen, da vi skulle besøge mange spændende mennesker denne gang. How ha det skulle bare blive fedt at komme af sted!

Vi kørte fra Aalborg onsdag kl. 13.00. Vi skulle på vores første tur torsdag morgen, så vi havde aftalt at køre ned til Holland dagen forinden, så programmet kunne hænge sammen. Turen gik rigtigt fint - vi har efterhånden taget turen nogle gange, så vi tager de 800 km i 2 bider med en lille kaffepause på midten - så tager det ca. 7 timer, hvis der ikke er nogen trafikpropper på turen. Vi kom ind i et par små køer, men kl. ca. 20.30 kom vi til hotellet.

Vi fik afleveret bagagen og kørte straks over til vores meget gode venner - brdr. Koehoorn - som havde inviteret os på aftensmad. Det var dejligt at se dem igen - som de andre år havde vi holdt god kontakt via pc og telefon, men det er nu noget andet at sidde ansigt til ansigt. Vi kastede os over den gode "erwtsoep", som bare er lækkert, når man er blevet godt sulten efter en lang tur.

Lige efter sidste mundfuld startede vi med at se duer ved bordet - mange avlsduer blev fremvist - og de var i superorden. Selvom de på nuværende tidspunkt havde store unger, var de stadig fyldt op og mærkedes bare godt. Koehoorn lader deres avlsduer flyve ud - og det kunne også mærkes - alle duers muskulatur var helt perfekt. Hvis vi kunne lukke vores avlsduer ud, ville det helt klart være godt - det er jo naturligt for en due at flyve, så det er godt for dem både fysisk og psykisk. Vi kiggede på en del duer den aften, men blev hurtigt trætte efter den lange køretur, og da vi skulle op kl. 6.00, blev vi enige om at gå i seng til fornuftig tid.

Det var en stor oplevelse at møde den store legende Louis Van Loon.

Næste morgen kl. 6.45 satte vi kursen mod grænsen mellem Holland og Belgien. Vi skulle nemlig besøge to store slag - to besøg, som vi havde set frem til i flere måneder.

Louis Van Loon's slaganlæg i baghaven.

Først kørte vi over grænsen til Belgien - til byen Poppel - hvor vi skulle besøge den legendariske Louis Van Loon. Louis Van Loon har snart haft duer i 75 år og har i mange år været en fantastisk duemand. Efter 2. verdenskrig købte han duer fra Brdr. Janssen, som han fløj de lokale konkurrenter sønder og sammen med. På et tidspunkt blev han udelukket fra de lokale klubbers korte flyvninger p.g.a. hans store dominans og besluttede sig at begynde at flyve på mellem- og langdistancen. Hertil blev der indkøbt duer fra bl.a. Catrijsse, Desmet-Matthijs og Van Rijn-Kloek til at krydse ind på Janssen duerne med overvældende succes. I dag består duebestanden af overvejende det samme som for 40 år siden. Selvfølgelig bliver der købt nye duer ind en gang i mellem, men ikke nogen speciel stamme eller fra specielt noget andet slag - "bare gode mellemdistanceduer", som han selv siger. Og der er ingen tvivl om, at han har gode duer - duerne er meget populære, da de mange steder i hele verden har givet utroligt gode resultater. Kendte slag som f.eks. Eijerkamp og Koopman fra Holland har haft utroligt stor succes med duer fra Van Loon i nyere tid, så der er stadig stor efterspørgsel på disse duer. Louis Van Loon er dog ved at være en ældre mand, så besøget varede ikke så længe - han døjer meget med "duemandslunger" og har problemer med at opholde sig for meget ved duerne. Vi fik dog de duer med hjem, som vi havde bestilt i forvejen - nogle super gode unger fra avlsslaget.

Et belgisk øl-mekka.

På vejen til næste besøg kørte vi inden om et øludsalg, som bare var et paradis for folk, der elsker belgisk øl (læs: os). Der var øl fra næsten alle steder i Belgien, så der var nok at kigge på. Vi fik da også puttet et par kasser i bilen - og der var mange penge at spare, som vi dog kom til at bruge på duer :-$

Brdr. Borgman's slaganlæg i baghaven.

Efter vores lille afbræk fra duerne kørte vi til Brdr. Borgmans (nevøer til Jos Van Limpt "De Klak"), som bor i Reusel. Først havde vi egentligt planlagt at besøge De Klak, men ulykkeligvis døde han ca. 1 mdr. før vores tur efter længere tids sygdom. Vi blev meget kede af det, da vi hørte om det - det kunne have været en meget stor oplevelse at få en samtale med denne legende - en af de allerstørste duemænd igennem tiderne - måske den største?
I stedet kørte vi direkte til Herman Borgmans - den ene bror - som stod klar til at modtage os. Vi kom ind i køkkenet og fik straks serveret en dejlig kop kaffe, mens snakken strømmede frem og tilbage om duer. Selvfølgelig drejede det sig meget om onklens ophørsauktion 2. påskedag, som havde skabt en meget stor efterspørgsel. Selvom katalogerne kostede over 100,- pr. stk. havde de fået trykt for alt lidt kataloger - det så ud til at blive en meget travl dag. Vi havde selv planer om at tage til auktionen, men kunne ikke få det til at passe ind i programmet med alt andet.

En stor oplevelse hos Brdr. Borgmans.

Heldigvis havde vi aftalt vores besøg hos brdr. Borgmans i god tid inden De Klaks tragiske dødsfald - vi havde bestilt nogle unger, som nok havde været svære at få fat i, hvis vi havde henvendt os indenfor den sidste måned. De to brødre blev simpelthen kimet ned af opkøbere fra hele verden, der spurgte på unger efter de nu endnu mere populære Klak duer. Dog var Borgmans utroligt venlige og havde god tid til "de to knejter" fra Danmark. Vi fik også rundvisning på avlsslaget, hvor vi fik lov til at se hver enkelt due - alle meget flotte og fantastisk gode duer. Et dejligt besøg, som vi er meget taknemmelige for.

Om aftenen efter at vi var kommet til Nordholland igen, spiste vi middag hos vores venner. Og snakken gik igen lystigt om dagens oplevelser. Det havde været en fantastisk dag - og havde virkeligt sat gang i tankerne.

Dagen efter skulle vi på tur til flere venner alene. Først gik turen til Hatty Roest, som vi havde besøgt før. Han var kommet godt i gang med sæsonen og havde fået en 2. og 4. plads i sektionen lørdagen forinden. Hatty havde også været med på vores første online auktion, så vi snakkede lidt om det. Selvom vi kun lige skulle inden om 30 minutter, gik der hurtigt 1½ time - tiden går godt, når man kigger duer (hvor mange gange er det ikke gået galt??????).

Bagefter kørte vi til F. S. Boersma, som vi også havde besøgt før. Vi havde jo afholdt 2 auktioner i sektion 54 med duer fra ham - og begge auktioner havde været gode med fine duer. Her hyggede vi os også gevaldigt med duer og god kaffe. Siden vi sidst havde været på slaget, havde de valgt at indkøbe nogle langflyverduer til brug på de lange flyvninger. Ved siden af duesporten har familien også en tøjforretning, som skal passes, og derfor vil de satse mere på de lange flyvninger i fremtiden p.g.a. tidsmangel lørdag formiddag. Dertil har de købt en del Jan Arden duer fra de helt gamle linier, som de vil starte med at arbejde med i år. Vi havde nogle gode timer hos Boersma familien, som altid tager godt i mod os.

Beverdam med en af de fine unger til auktionen.

Til sidst kørte vi ned til Herman Beverdam. Vi skulle afholde en auktion i vores lokale klub den 18. april, så vi skulle ned for at snakke med Beverdam om auktionen. Vi var også spændte på at se, hvordan det gik med ungerne. De så rigtigt godt ud - Beverdam gjorde det klart for os at han ville sortere alle dårlige unger fra - så vi var meget positive og kunne være sikre på, at vi fik nogle meget fine unger op til auktionen. Efter at vi havde set en del på duer, gik vi ind for at snakke om de forskellige ting, som skulle være på plads til auktionen - og vi var alle 3 enige om, at det ville blive en god auktion. Efter nogle timer kørte vi "hjem" til Koehoorn.

Om lørdagen var det så meningen, at vi skulle overvære flyvningen hos Koehoorn, men desværre var der ikke særligt godt vejr i Holland, så flyvningen blev udsat til om eftermiddagen, og vi blev enige om at tage hjem til Danmark igen. Nu glædede vi os også vildt meget til at komme hjem til vores egne duer. Som sædvanligt var vi blevet inspireret af mange ting, så der var lige nogle ting, som vi skulle hjem og kigge på.

Vi havde igen haft en supergod tur - og var meget taknemmelig til alle vores venner i Holland og Belgien for deres måde at være på mod "de jonges" fra Danmark.© Copyright/ansvar M&C Hansen 1998-2022 - Kontakt Os 2