M&C Derude - Belgien, april 2014 - del 1

Lige før påske var vi en tur i Belgien. Det er altid spændende at besøge det land, hvor brevduesporten er noget større end Danmark. Vi vil gerne give jer et indblik i vores tur. Man siger at billeder fortæller mere end tusinde ord, så vi vil lægge en hel del billeder på og håber I får noget ud af en utrolig god tur! 


Første stop på den 977 km lange tur var i Tyskland, hvor der hurtigt blev tanket og slugt en karrypølse med fritter og ketchup. De tyske tankstationer har generelt et fornuftigt udvalg i mad, og de er hurtige til at få det langet over disken. De forsinker ikke de travle tyskere og turister på deres færd!


Det kan godt være, at man ikke spilder sin tid på tankstationerne i Tyskland, men det gør man til gengæld som regel i køerne på motorvejen. Denne kø gjorde dog, at man lige kunne tage et billede af de udsprungne træer. Man skal ikke langt ned i Tyskland før man ser en stor forskel på klimaet. Foråret var kommet til Tyskland. Træerne var grønne og rapsmarkerne gule!


Når man som dansker kommer så langt, at der står Arendonk på skiltet, så begynder spændingen at stige. Her boede de berømte Brødrene Janssen, og selv om de ikke lever mere, og slagene i Schoolstraat sikkert er fjernet eller tomme, så er det svært ikke at blive begejstret over den brevduestorhed der har været på denne egn.


Smukke træer der blomster i forårs Belgien! De er flere uger foran os, og man forstår bedre hvordan de kan starte deres sæson i midten af marts. Langt de fleste starter dog lidt senere på kapflyvningerne, omkring midt april.


Første stop på turen var Jef De Wilder i St. Katelinje-Waver lidt syd for Antwerpen. Han har ca. en halv times kørsel ind til Antwerpen midtby, hvis da ellers trafikken ikke altid var så tæt omkring Antwerpen by. Der er ca. 500.000 indbyggere i Antwerpen, som er en vigtig havneby. Byen er stadig verdens vigtigste handelscenter for diamanter, og ca. 85 % af verdens rå diamanter går gennem ”verdens diamanthovedstad”.
Det er fascinerende at køre gennem de små byer omkring Antwerpen. Der er små flokke af brevduer overalt, som er ude på deres eftermiddagstræning. Det er nemt at mærke, at sporten stadig er stor. Der er dog slet ikke så mange medlemmer som tidligere. Man regner med ca. 25.000 aktive brevduefolk nu. Efter 2. verdenskrig var der over 250.000 brevduefolk i brevduesportens moderland!


Når man ser caféen De Vier Wegen er man på rette kurs, og man kan begynde at glæde sig til en god duesnak hos Jef, som er verdenskendt i Danmark. Rigtig mange belgiske brevduefolk kender dog også Jef, selvom han er en lille mand!
De Vier Wegen var tidligere indleveringssted for brevduer. De belgiske værtshuse har et fantastisk udvalg af øl, så hvis man har svært ved at vælge eller sige nej, så bør man ikke gå derind!


Lige ankommet og et dejligt syn af en flok enkehanner der træner. Det er ikke Jefs alle sammen, men også hans nabos, som også er hans bror. Slaget på billedet er til de gamle enkehanner. Jef flyver i 2014 med 12 gamle enkehanner og 13 etårs.
Dagen efter skal duerne på deres første flyvning. De gamle skal til Noyon 196 km, og de etårs Quievrain på lidt over 90 km. De etårs skal dog kun træne fra Quievrain, det vil sige at de ikke bliver ”bibbet” i klubben, men bare sat direkte i kassen. Det er lidt billigere, men det er ikke derfor at Jef ikke deltager. Christian kunne ikke dy sig for at spørge mere ind til det. Jef svarer: ”Jeg flyver aldrig Quievrain. Sådan er det! Det er alt for kort en flyvning” Jef mener ikke han har ikke en chance mod specialisterne, som træner og fodrer duerne til den korte flyvning. Så det handler sikkert om, at Jef vil vinde, og ikke gider se sit navn langt nede på listen.
Jef’s etårs var da heller ikke gjort psykisk klar til kapflyvning. Det er helt bevist, for de skal først gøre sig gældende senere på sæsonen.
Alle duer var trænet 5 gange inden sæsonen, uden at se deres hun. På den første flyvning ville de være første gang siden efteråret, at de etårige ville se deres hun. Derfor ville de af gode grunde ikke være topmotiverede, og de vil være uden chance for at vinde! De gamle hanner har haft æg i vinteravl.


I dette slag går de etårs hanner. Det er ovenpå i de to rum til venstre. I højre side går der kun nogle få avlsduer. Nedenunder er avlsduerne til højre, og i venstre side er der en ”børnehave”, hvor ungerne går i nogle døgn, hvor de lærer at spise og drikke, inden de sættes på slaget.


På slaget er der en utrolig god luft, hvilket blandt andet skyldes 4 små udluftnings huller. Fra dette slag har Jef fløjet mange af sine største sejre, da det normalt vis er her de gamle enkehanner bor.


Dette er det venstre slag. I øverste rede hvor der er en lille orange markering, boede Jefs mest berømtedue De Slab. Han var en eminent kapflyver. Han var provinsialvinder af 2744 duer, og på samme flyvning hurtigst af 5209 duer fra Chateauroux. Han var også nationalvinder fra Limoges af 10477 duer og hurtigst i hele slippet af 21776 duer. Vi taler lidt om, at de bedste duer tit bor i toppen, men Jef siger, at det ikke er nogen rettesnor, og ofte sætter man etårige ind i slag, hvor de øverste reder allerede er optaget!
Billedet her er taget efter duerne er afsendt på kapflyvning.


Slaget med de etårige, dette er det højre rum. I alt 13 stk. i de to rum, hvor der er plads til 24, men Jef fylder aldrig helt op. Faktisk plejer han at have mindre antal!
Pappet i rederne er opsat for at give duerne lidt mørke og hygge! Under rederne er der varmeplader, som kun lige var lune, men det giver en dejlig tør luft, og et godt miljø til duerne.


Spindelvæv er ifølge Jef et tegn på, at luften på slaget fungerer. Hvis ikke luften er god, er der heller ingen edderkopper! Et nemt tip at følge!


Jef fremviser Jonge 480. Det er en helbror til Junior Kaas, som Jef fik af Henrik (Meldgaard) og os. Den er ud af Van De Wouwer duerne! Som I kan se, så holder Jef godt ved ham. Han er nemlig en rigtig vrider, som er svær at holde. Denne etårige han ligner sin store broder meget, og Jef håber på at den er god. Men som Jef siger, det er sjældent at der kommer 2 gode duer ud af det samme par!


Junior Kaas skal flyve igen i år, men han har haft et problem med sin ene vinge, så han er endnu ikke klar til kapflyvning! Han bor stadig i slaget, hvor han har boet siden han var unge. Jef var meget tilfreds med årgang 2012, så de fik lov at blive i ungeslaget, og mange af dem fløj rigtig godt sidste år fra dette slag. Sidste år fløj Jef med både hanner og hunner, men i år skal kun hannerne flyve. ”Jeg bliver jo ikke yngre, så det skal være nemt” siger Jef, som blev 80 år sidste år!


Her er Junior Kaas i sin rede. Læg mærke til at duerne kan gemme sig lidt i deres rede, da der er en plade foran. Hannerne fodres i reden! De får ikke mere end de kan spise op, men på indleveringsdagen får de det de har lyst til. Når man er hos Jef, mærker man aldrig korn i kråsen hos duerne!
Hannerne var alle fyldt helt op, og i en fin orden. De var ikke super lette, men havde en god fylde. De gamle hanner skal flyve nationalflyvningerne i år, så de første flyvninger betragtes som opstartsflyvninger. Men vær ikke i tvivl. Jef vil vinde!


At dømme ud fra hans orden, så får Junior Kaas endnu en god sæson. Stram vejrdragt, blank, kridhvide næbvorter! Jef har overhovedet ikke givet sine duer medicin i 2014, og så længe de ser så godt ud, vil han heller ikke gøre det. Han mener det er en kæmpe fordel at vente så lang tid som muligt, for så virker medicinen meget bedre, hvis man får problemer. Jef kører ofte til Henk De Weerd for at få dem undersøgt, således han kan være på forkant med deres sundhed!


Fra dette slag flyver Jef med unger i år. Det er aldrig til helt at vide hvilke duer der går i slagene. Tidligere har han fløjet med etårs herfra efter total systemet. Der er kommet en ny sputnik på, og vi spurgte om den ikke var dyr. ”Jo, men når jeg kommer i himlen kan jeg vel ikke bruge pengene”, svarede Jef med glimt i øjet!


Her er slaget set indefra. Ungerne har en slags udestue, hvor de går om dagen. Der får de masser af frisk luft.


Inde i slaget. Der er 65 vinterunger, som må være af ædel afstamning, da de går på ægte tæpper!!!


Ungerne fodres knapt, så de er sultne. Her kan man se fordelen ved tæppet. Ungerne står meget bedre på tæppet ned på risterne, og skulle der ryge lidt korn ud af truget, kan du stadig spise det.
Det er en fornøjelse at se Jef gå inde hos dem. Han går helt stille uden de store armbevægelser og små skridt, ja nærmest som om han har lavet i bukserne. Det handler om at forstyrre og jage så lidt som muligt med dem, så de bliver fortrolige.
Ungernes sundhed er fin. Der har ikke været ungesyge. I Belgien hedder det ikke om man får ungesygen, men om hvornår man får det!


Ungerne mørkelægges med en plade for vinduet fra 17.00-08.00 hver dag. Slaget gøres dunkelt, så duerne stadig kan gå ned og drikke og flyve op igen. Dette gøres for at de ikke begynder at fælder slagfjerene. Langt de fleste i Belgien gør det, da man satser meget på de store nationalflyvninger. På det tidspunkt vil disse unger have fuld vinge! Der er mange ungespecialister i Belgien. Der er ingen der sender forårsunger med på disse flyvninger, da de ikke har en chance mod vinterungerne. Jefs bror Victor De Wilder flyver kun med unger, og han gør det rigtig godt, men flotte placeringer på nationalflyvningerne!
Jef og Victor har fælles avlsslag. De forstærker sig hvert år med duer fra de stærkeste slag i Antwerpen området. Senest har de købt fra Bart Geerinckx, Wommelgem. De har købt efter de bedste duer, blandt andet 2 direkte på Gladiator som er super avler, og som var en super flyver. Han var 3. national esdue i Belgien og 2. Olympiade due i Porto. Geerinckx duerne er vel for tiden nogle af de mest eftertragtede og dermed dyreste duer i Belgien for tiden. ”Men en dyr due behøver ikke at være en god due” siger Jef. Men ofte arbejder folk mere seriøst med duen når den har kostet penge, og så får den flere chancer.


Dette billede hænger i udestuen hos Jef og Annie. Mange flotte resultater. Ofte mangler netop resultaterne på Jef’ stamtavler, så man skal kende duerne, hvis man vil vide hvordan de har avlet eller fløjet. Jef har holdt en del auktioner i Danmark, og sidste år var priserne ikke så høje. En af årsagerne var måske at stamtavlerne ikke var opdateret?!? Men ifølge Jef bliver duerne ikke bedre af at der står en masse på stamtavlerne. Desuden lader det ikke til at Jef er venner med sin computer!


Jef var vældig tilfreds med disse to unger. Utroligt mange dun, og de strutter af sundhed. De var kommet ud af 2 æg som Jef har erhvervet sig fra Jos Joosen, Brecht.


Dette er en datter på De Slab. Forr os en oplevelse at se hende, for hun er mor til Donkere Annie, og dermed bedstemor til 59 hos Henrik, og Usain Bolt hos os. 2 topflyvere! En klassehun som var i perfekt kondition til trods for at hun er 12 år gammel. Mon hun kan lægge æg?


Jef husker, at moderen til Donkere Annie fløj rigtig godt som unge. Hun gik nede i ammeslaget, sammen med flere sønner på De Slab, som ikke kan befrugte mere.


Vi er nu i klubben De Witte Duivin i Hombeek, som arrangerer flyvninger fra Quievrain og Noyon. Der er nu indlevering til Quievrain. Det er mellem 19.30 og 20.30. Noyon indleveres i samme lokaler om eftermiddagen.
Ifølge Jef spilles der hårdt på duerne i denne klub. Der sendes ca. 250 etårs og 250 gamle til Quievrain, og samme antal til Noyon. De fleste sender kun mellem 3 og 10 duer. Kun de bedste duer sendes, så konkurrencen er hård!


Det fungerer på den måde, at man stiller kurvene i en række. Når det bliver ens tur, tager man selv duerne op, og afleverer dem i den rækkefølge som man vil afkrydse dem. Så bibbes de i det elektroniske system af kontrollanten, som også pakker dem i kurven. De fleste belgiere kommer med duerne i enkeltrumskurve.


Denne mand ejer eller bestyrer De Witte Duivin. Han står også for spillet. Flere af brevduemændene spillede 200-300 euro på deres duer.


Bag denne dør er klubhuset. Læg mørke til ejerens dueslag ovenpå! Han sendte selv kun 1 due, og han hentede den først til allersidst. Måske vurderede han lige om spillet var godt nok til at han gad deltage!?
Man kan ikke undgå at tænke på alle de gode stunder som brevduefolkene har haft i dette lokale. Jef fortalte, at tidligere kunne klokken nemt blive midnat før han tog hjem, og at der altid var fyldt med brevduefolk som snakkede, drak øl og hyggede sig. Nu gik de fleste hjem med det samme, eller de drak en cola eller en enkelt øl. Det samme billede tegner sig også flere steder i Danmark.


Næste morgen var Jef tidligt oppe. Han ville lige støvsuge slaget inden duerne kom hjem, så da vi kom op var han allerede i fuld gang! Jefs slag er altid rengjorte og i orden. ”Det med at skrabe er nærmest som en sygdom. Nu har jeg hver morgen i 60 år renset mine slag. Fornyligt var jeg hos Jos Joosen, og han gør aldrig rent. Hans duer var i en fantastisk orden! Men jeg kan slet ikke lade være at skrabe! ”


Løsladelserne kommer på tekst tv. Hvis vejret er i orden, slippes Quievrain altid klokken 9.00 indtil 1/5, og Noyon 8.30. Efter 1/5 er det en time tidligere. Denne dag var der dis i Frankrig, så de kom først senere ud. Det glædede Jef, for på det tidspunkt ville der være varmere, og bedre for duerne.


Så er vi klar til at se duerne komme hjem. Vi fejrede på forhånd en førsteplads, hvilket dog ikke kom til at holde stik.
Duerne fra Quievrain var jo kun på træning, men vi lavede et lille væddemål. Da vi pakkede duerne havde Christian et godt øje til 415, mens Jef holdt på 405. Pludselig var der masser af duer i luften. Små og store flokke krydsede ind over, så pludselig forstod man, at der stadig er utrolig mange duer med på disse korte flyvninger. Især i starten af sæsonen. Hele Belgien slipper duer i Quievrain, så det er nogle store slip. De er dog delt ind i nogle zoner, så man slipper ikke alle på en gang, men der er mange med. Det kræver virkelig nogle orienteringsstærke duer, og når man tænker på at flyvningen er på under 100 km, så skal de ikke bruge lang tid ude når de kommer hjem, før man er bag ud. Så duerne skal være topmotiverede for at vinde!
Der kom en hel del duer ind over os, og naboen fik en. Det var som om Jef overhovedet ikke så de andre duer. ”De skal jo lære det”, sagde han på et tidspunkt. Efter et minuts tid, kom der en. Den tog lige et par omgange på stive vinger, inden den landede og gik ind. ”Bib”, sagde anlægget, og 405 kom i klokken. Pokkers - Christian tabte den lille konkurrence, og Jef morede sig.
Senere ventede vi på Noyon duerne. Det var årets første kapflyvning, så Jef var lidt mere spændt. Denne gang så vi ikke andre duer, før 479 kom og meget hurtigt landede og gik ind. ”Ha” sagde Jef. Min første afkrydsede! Herefter kom duerne flot, og det hele så ud til at være i orden.
Da alle hannerne var hjemme sagde Jef. ”Jeg går lige op og besøger dem, og ser om alt er i orden”. En fantastisk måde at anskue tingene på. Vi er på besøg i duernes hjem, og hvis vi behandler dem ordentligt, så de føler sig godt tilpas, så betaler de tilbage i form af gode resultater.
Kort tid efter skulle vi videre, og Jef skulle i klubben og regne ud. Det viste sig, at Jef blev nummer 6 af 246 gamle duer.

Tak til Jef og Annie for at være utroligt gæstfrie og venlige. Tak for alle guldkorn og vi ønsker Jef god vind i 2014!© Copyright/ansvar M&C Hansen 1998-2019 - Kontakt Os 3