Sæsonen 2016

20/8 - SÆSONEN ER SLUT!
Så sluttede sæsonen af ligeså hurtigt som den begyndte. Det går hurtigt. Vi kunne godt have fløjet videre, og duerne var stadig fit, men nu hvor det er ovre, kan man da godt mærke at det er rart at bruge mindre tid på pasning, indlevering og alle de ting der tager masser af tid i sæsonen. Til gengæld jublede familierne højt, da det gik op for dem, at nu var det slut for fædrene med at kigge efter due lørdag efter lørdag, som i denne sæson ofte har været søndagen med. Det er ikke altid vores sport er familievenlig.

Resultaterne i år har været som følger:
1. sektion 54 Lang Åben DDB
1. Sektion 54 Lang Sport DDB
1. Sektion 54 Mellem Åben DDB
1. Sektion 54 Mellem Sport DDB
1. Generalmester sektion 54 som består af 6 Indland, 3 unge, 2 lang, 6 mellem åben, 4 mellem sport.
1. Esdue på langflyvning DDB med 023-13-0379 U
1. Esdue på sportsflyvninger DDB med 023-14-0809 U
2. DM sport
3. Etårsmesterskab DDB
5. Region Nord Åben
8. DM Åben
8. Sektion 54 Indland.
13. Region Nord Mellem
13. Sektion 54 Indland sport
11 sektionsvindere (tangering af rekorden fra sidste år!)
En super sæson!

I sidste afsnit skrev vi om vores gode landsflyver 478, som skulle på landsflyvning for 12 gang i træk. Han er stadig ikke kommet hjem, så det er jo malurt i bægeret. Han var i sit livs form, men det er en farefuld færd. Vi håber han dukker op. Vi kan så sige, at vi har mistet 3 virkelig gode duer, men heldigvis er andre duer der har slået til, så vi må videre. Man må glæde sig over dem som er tilbage og ikke ærgre sig over dem som er væk!

Vores håb til næste år er 023-15-0221 LITTLE BLAKE. Han har været lidt ustabil, men sluttede godt af. Nøjagtigt ligesom sin far da han var etårs.
LITTLE BLAKE har været 1/906 sektion, 2/302 Altona DDB, 6/304 Henstedt DDB, 6/571 Haderslev sektion.
Den sidste uge fra Altona vidste vi han ville komme godt, for han var i højt humør. De to små klip blev taget onsdag eftermiddag inden han blev sendt! Som I kan se havde han fået 2 reder som han dansede rundt imellem. Flere ord overflødige!


YOHAN BLAKE - far til LITTLE BLAKE


BERLAARTJE - mor til LITTLE BLAKE

Vi har nu fjernet de duer, som ikke skal blive på slaget, og vi er i fuld gang med at sætte hanunger ind i rederne. Det giver god stemning i de noget tomme rum, og vi har allerede kigget en 2-3 talenter ud. Sæson 2017 starter nu, så vi må op på hesten og arbejde hårdt fra starten. Så snart de fleste hanner er på plads, så skilles duerne så fældningen kan komme i gang. Vi glæder os til at se duerne med nye fjer, hvor især de ungerne og de etårs ændrer sig markant. En spændende tid.

Hen over det næste stykke tid begynder vores auktioner og rejser igen. Det betyder at vi får mindre tid til så mange andre ting, men vi håber på at kunne få opdateret lidt hjemmeside i ny og næ. Vi ses ;)

5/8 - EN SLEM SÆSON!
Vi lagde helt vildt ud med sektionsvinder hver uge, siden da fik piben en anden lyd. Ikke fordi resultaterne blev direkte dårlige, og der var heller ikke deciderede problemer med duerne, men vi røg ind i nogle tab, som gjorde ondt på sjælen, og som siden har haft direkte indvirkning på nedgang i resultater. Vi mistede vores 2 bedste duer – duer med X-faktor.
Det var fra Lüneborg uge 26. Vi manglede 5 duer som alle var i den bedste ende. 1 blev fremlyst 150 km nord for Göteborg, resten pist væk. Det er ikke sjovt at miste sine bedste duer, og duesorgen er en underlig størrelse. Vi har kigget et utal af gange efter de duer, morgen, middag, aften – hele tiden. Kunne der være kommet en hjem, suk nej.
Men så lørdag uge 30 dukkede der en hun op, og i går kom en etårs han som var sektionsvinder 1/980 fra Haderslev. Hannen var ham som var fremlyst 150 km nord fra Göteborg. Han var hos en ikke-duemand, som gav ham lidt at spise. Vi forsøgte at få en brevduemand til at samle den op men uden held og pludselig var duen væk. Vi var ret sikre på den var tabt, men nu er han hjemme. Træt og godt brugt, men ikke ødelagt.
Hvordan pokker hans færd hjem har været, da det ville være sjovt at vide, men en ting er sikkert, han får en plads næste år!

Heldigvis fødes der nye stjerner! 023-13-0379 en mørkbåndet hun med et par hvide slagfjer har haft en super sæson. Hun var sektionsvinder fra Husum 1/443 og har siden været uundværlig på de lange flyvninger. Hun var første due fra Gøttingen 605 km 11/151, Antwerpen 692 km 3/174 og Dresden 684 km 9/119.
Hun er avlet på vores gamle topdue ERMAND og MECIA fra Nicolas & Filip Norman fra Belgien - direkte efter SIMSON.
SIMSON blev købt af fam. Norman fra Cor van der Ploeg i Leeuwarden. En fantastisk langflyver som var 1. Esdue på Int. langflyvning.
ERMAND har vist sig som en topavler. Han var også far til vores regionsvinder fra Giessen 2015 (som falken desværre tog sig af) samt et par andre sektionsvindere.


379 - skøn hun - godt gennemfarvet og med superøje.


ERMAND


MECIA

På landsflyvningerne har vi de sidste par år haft en meget sikker due - 023-11-0478. Hans stamtavle er guldrandet og består af vaskeægte superduer til maraton.
Derfor har vi altid koncerteret os om at gøre ham klar på de 4 landsflyvninger vi har. Lad os kigge på hvad han har fløjet i sit liv:
2011: Som unge 3 kapflyvninger.
2012: Som etårs 6 kapflyvninger og 2 x ddb. Noget tyder på at han har været væk, men vi kan ikke huske det.
2013: Som 2 års flyver han hver uge Antwerpen 692 km, Gøttingen 605 km og Freiburg landsflyvning 996 km. Uden placering.
2014: Limburg 733 km nummer 5/50 sektion, Baden-Baden 902 km 7/36 sektion, Karlsruhe 877 km 3/20 sektion, Munchen 972 km uden placering.
2015: Würzburg 799 km 2/47 sektion, Baden-Baden 902 km 3/26 sektion, Karlsruhe 877 km 4/16 sektion, München 2/37 sektion.
2016: Würzburg 799 km 9/47 sektion, Baden-Baden 902 km 6/39 sektion, Regenburg 872 km 1/21 og regionsvinder. München ?
Alt i alt 12 overnatflyvninger og placeret på de 10. I alt i præmiekilometer 8635. Vi følger ham igen på München 2016 ;-)


478 - en rigtig maraton-due!

22/6
Heldet tilsmiler den som har forberedt sig, eller heldet følger de tossede – flere måder at sige tingene på, men faktum er, at vi kunne have klaret os bedre i uge 24. Vi havde 1 due i toppen på Bremen åben og sport, men havde ikke duer nok med hjemme i præmierækken. Det var ikke godt nok! Men det er trods alt bedre at vente længe på due nummer 2 end på due nummer 1 !!!

Når det så er sagt, så fik vi syn for sagen for vindens betydning i brevduesporten. Efter flere uger med svag østenvind slog vejret om, og vi fik en dag med hård vestenvind. Alle vinderne lå i den østlige del af sektionen, og det er helt efter bogen. Det var dog tæt på for superduen ASAFA POWELL. Han var 7 sekunder efter sektionsvinder fra Team Pedersen i 034.
Team Pedersen 034 havde en god dag med 2 sektionsvindere. Stort tillykke. Deres vinder fra Bremen er efter en helbror til BOLT parret med en datter på BROER HET PRINS x TOCHTER LAURA. Super afstamning. Nummer 3 i sektionen er også Team Pedersen 034 med 034-14-0516. Hun er efter en han efter GASTON x GROTE WITPEN parret med et barnebarn på SLAB fra Jef de Wilder. Nummer 6 er 14-431 og hun er også van de Wouwer og tidligere sektionsvinder 1/993 duer. Jo flot serie fra Mou, og bedre at blive slået af egne duer J

På landsflyvningen blev vi sektionsvinder med 023-13-0666 PRINCESS OF DARKNESS. Hun blev nummer 16 af 457 duer. Hun kom meget højt og ned på slaget som en raket, og det var en sand fornøjelse at se, hvor meget i overskud hun havde. Hendes mor JELLA var selv sektionsvinder på landsflyvning fra Karlsruhe og nummer 15 i landet. Vi kan kun anbefale disse landsflyvninger. De er svære, og kan ikke vindes af tilfældige duer. De kilder i maven på en særlig måde når duerne kommer hjem.

Ellers må det siges at det er en krævende sæson. Vi har mistet en hel del duer, også duer som tidligere har fløjet helt i top. Så det strategiske spil er i gang, således de rigtige duer sidder på de rigtige stationer, så de kan komme til deres ret. Vi har mange flyvninger i Danmark, og vi vil være med på alle, så det er med at holde tungen lige i munden.

Ungeflyvningerne starter om 2 uger, så vi er i fuld gang med træningerne. Vi kører når vejret er til det, men har også haft dem ude i noget værre skodvejr. Vi træner på korte afstande 15-35 km, så vi skulle helst have dem lidt længere ud i de nærmeste dage. Deres sundhed er i top, og de flyver utrolig meget når de kommer ud hjemme. Ungeflyvningerne er en sand fornøjelse når de kører, og vi mener det er utrolig vigtigt at duerne får noget erfaring til næste år. Det er ikke afgørende at flyve ungerne, men man får de værste dumrianer sorteret fra, og man kan bruge dem hårdere som etårs.

Dagens nye par på avlsslaget er BE14-6116358 STEFAAN parret med BE14-6116380 LITTLE KITTEL. De stammer fra den nye komet i belgisk duesport Stefaan Lambrechts fra Berlaar. Han har fløjet i top på sprintflyvninger i flere år, men er i de senere blevet utrolig populær, dels fordi hans egne resultater har været fantastiske, men i høj grad også fordi andre har haft kæmpe succes med hans duer.
Der er tale om lynhurtige duer, men som i Holland har vist sig sagtens at kunne gøre sig gældende fra 400-600 km. Stefaan er også begyndt at flyve nationalflyvningerne i Belgien med stor succes.
Stammen er typisk belgisk. Altså bygget op på af duer fra forskellig afstamning fra lokale brevduefolk. Det er primært duer fra Geert Lambrechts (ikke samme familie), Jos van Loock fra Berlaar, Bart Henderickx fra Berlaar, Leo Heremans og ikke mindst Dirk Van den Bulck fra Grobbendonk.
Stefaan er uden tvivl en sand mester i at avle gode duer. Han avler ”bedst til bedst”, men altid ud fra en fornemmelse af hvilke duer der passer sammen. De bliver ikke parret sammen på papir først, men når de skal sættes sammen, går han ud på dueslaget og lukker alle hannerne ind i deres rede. Derefter tager han hver enkelt hun og sætter ind til den han, som han mener passer perfekt. Ofte fjernes der duer ved denne seance, da han nogle gange bliver i tvivl om de er gode nok. 
I 2015 havde han 1. Nationale esdue på den korte mellemdistance unger KBDB i Belgien. Det var med LINCIA, som havde den laveste koefficient nogensinde i Belgisk duesport. Han havde også 9 og 14 Nationale esdue på den korte mellemdistance unger KBDB.

På andre slag har duerne fløjet:
1. Olympiade due Nitra 2013 med Olympic Rosita hos Dirk Van den Bulck (B)
1. Olympiade due Nitra 2013 med Olympic Bolt hos Kas & Karel Meijers (NL)
1. NPO Nanteuil 5,901 duer 2013 Eijerkamp (NL)
1. hurtigst fra Nijvel af 38,871 duer hos Willem De Bruyn (NL)
1. hurtigst fra Pommeroeul af 13,146 duer hos Willem De Bruyn (NL)
3. Nat. esdue KBDB sprint 2014 med Den Tornado hos Yves De Wit (Mechelen, BE)
9. Nat. Esdue TBOTB 2013 med Vroom hos Willem De Bruyn (NL)


STEFAAN


LITTLE KITTEL


LINCIA

Et af landes mest velkørende slag for tiden er Meldgaard/Jeppesen 070. Vi har skrevet lidt om dem tidligere, men siden da har det stadig kørt i olie for dem. Hver uge er der vinderduer, så de sikkert har mistet overblikket over hvor mange!?!
Henrik har sendt en lille film, og et billede af 070-13-0307. 307 har i år fløjet: 1/133 sport, 2/137 sport, 3/184 åben, 4/130 sport, 11/135 sport, 3/891 sektion.
Filmen taler for sig selv. Sådan skal de se ud!

13/6 - "Gaston Van De Power"!
Sæsonen er nu godt i gang, og vi må i sandhed erkende, at duerne af Gaston van de Wouwer afstamning er kommet forrygende i gang. På slaget i Støvring er det blevet til 8 sektionsvindere på 12 flyvninger, og 6 af disse sektionsvindere er ud af Gaston van de Wouwer duerne.

023-14-0802 ASAFA POWELL har været sektionsvinder fra Kolding uge 19 og Altona uge 23. Han er efter 2 originale Van de Wouwer duer, som vi solgte på Pipa. Han har deltaget på 17 kapflyvninger som voksen, og har vundet 5 gange! Han er placeret på 13 af de 17 flyvninger han har deltaget på.
023-14-0809 har været sektionsvinder fra Altona sport i uge 23. Hun er efter FURIGE x TOCHTER LAURA.
023-14-0807 har været sektionsvinder uge 22 fra Henstedt. Her var han hurtigst i gruppe 5 af 1543 duer, og i regionen 23/3085. Han er halvbror til ANNE LINE.
023-15-0221 har været sektionsvinder fra Kolding uge 23 af 906 duer. Han er efter BLAKE med BERLAARTJE - en datter på GASTON x GROTE WITPEN (964 - se billede).
023-13-0937 har været sektionsvinder Münster i uge 23. Hun var hurtigst i gruppe 5, og nummer 7 i regionen af 1295 duer. Hun er efter BOLT krydset med en Meulemans hun.

Hos Meldgaard & Jeppesen i Aabenraa har resultaterne i år nærmest været vanvittige. 11 sektionsvindere og heraf 3 regionsvindere. Ofte rigtig mange duer i toppen. Flere af topduerne har været Gaston van de Wouwer samt deres egen familie mest ud af KANNIBAAL linjen fra Dirk van Dyck.

070-15-0487 MEPHISTO (se billede) har været sektionsvinder fra Soltau og regionsvinder af 2068 duer. Ugen efter var han nummer 3 i sektionen fra Celle og nummer 3/2098 i regionen. Han er efter KENTUCKY (3222 - se billede) x DAUGHTER BOLT (975 - se billede).
070-14-0071 var sidste år bedste esdue i sektionen, og han er startet formidabelt i år. Han har været 3/249 ddb, 3/370 ddb og 6/2068 region, 4/347 ddb og 4/2098 region, 6/938 sektion, 7/891 sektion. Han bliver spændende at følge i resten af sæsonen. Han er helbror til ASAFA POWELL.
070-14-0006 var sektions og regionsvinder i lørdags fra Gotha med 866 duer i regionen. Ugen før var hun 2/347 i sektionen fra Celle og nummer 2/2068 i regionen. Hun har tidligere i år været 3/938 på sektionsflyvning. Hun er efter KLEINZOON KAASBOER (4078 - se billede) x KAASBOERIN (965 - se billede).
070-14-0048 var i lørdags sektionsvinder af 249 duer fra Münster åben. Han er efter FURIGE x TOCHTER LAURA.

Alle de navne kan virke forvirrende, men kig på billederne og stamtavlerne. Det er for os en kæmpe optur, at duerne, som vi lagde til inden vi solgte de originale duer, viser sig at have mindst samme kvalitet. Det er også fantastisk, at superstjerne BOLT og BLAKE blev fædre til hver sin sektionsvinder, og BOLT er bedstefar til regionsvinderen 0006.


KENTUCKY - ny topavler- søn af HET FURIGE x HET SCHONE


BERLAARTJE - ny topavler - datter af GASTON x GROTE WITPEN


KAASBOERIN - som redesøsteren ovenfor - ny topavler - datter af GASTON x GROTE WITPEN


DAUGHTER BOLT - ny topavler - datter af USAIN BOLT x BAK 2 DUIVIN


KLEINZOON KAASBOER - topavler - søn af JONGE KAASBOER x TOCHTER LAURA


MEPHISTO - fantastisk etårs - 1. Region Soltau 2.068 duer, 3. Region Celle 2.098 duer.

Ungetræningerne er startet. Vi har nu trænet 5 gange. Første gang pakkede vi dem tidligt om morgenen, og lod dem siden nogle timer i kassen inden vi slap dem 3 km væk. Anden gang slap vi dem på 10 km, og der gik det galt for dem. Da flokken landede havde 2 unger brækket benet, og der manglede yderlige 6. Næste dag kom der 2 hjem med brystet rykket op. Øv og synd for duerne. De sidste 3 træninger har været på 15 km. Vi tror ikke afstanden har den store betydning. Det vigtigste er, at ungerne ved hvad det hele går ud på. Vi vil fortsætte med at træne ungerne, når vejret er fornuftigt.


Aav!


Mere Av!

Vi holder nu nøje øje med om ungerne forsætter med at være i orden. Stress er farligt, og kan udløse ungesyge. Vi holder øje med afføringen, og om ungerne spiser godt, og generelt ser stramme og fine ud. Når vi pakker ungerne om morgenen må de IKKE have korn i kroen fra dagen før. Det er et af de tydeligst tegn på at der kan være noget galt. Hvis vi er i tvivl, kører vi ikke med dem, men lukker dem ud at flyve hjemme. Flyver de godt fejler de ikke noget. Det kan blive en katastrofe hvis man træner, og ungesygen er sat ind.
Vi fodrer ungerne med Gaby Vandenabeele blanding fra Beyers. Det er stort set det samme som Gerry Plus. Vi giver ungerne Probac 1000 og forskellige forsurende produkter for at holde ungernes maver i orden.

På det lille slag MARIUS & KRISTIN går det rigtig godt på DdB sportdueflyvningerne til trods for ufordelagtig beliggenhed i de første 3 uger med nord-østenvind.
Husum: 2 i sektionen
Henstedt: 13, 15, 24 i sektionen
Altona: 12 og 30 i sektionen.

30/5 - Sæsonstart:
Så skal vi da lige love for at vi kom i gang med den nye sæson. Men inden vi forklarer nærmere, vil vi komme ind på hvad der ligger forud for sæsonstart. Vi startede træningerne op den 1/5 og startede på en kort tur på 15 km, som vi plejer. Herefter trænede vi igen 15 km, så 26 km 2 gange før vi sendte dem med i forening på 36 km 3 gange og 1 gang på 65 km. Den sidste træning var lidt krævende for nogle af duerne, så de sad over den 9/5, for så at blive trænet 3 gange på 26 km inden indlevering den 13/5 til den første kapflyvning. 11 træninger i alt.

I foreningen har vi en super trailer, så vi kan lave nogle træninger, hvor duerne kommer ud i en større flok, og skal lære at gå ud af flokken. Rigtig fin forberedelse!

Første flyvning i vores sektion var den 14/5, og selvom vi i Støvring ikke havde en specielt god dag, så fik vi en sektionsvinder. Resten af duerne kom bare ikke tæt nok, og flyvningen var generelt ikke god. Det betød store tab i Nordjylland og den dag i dag mangler vi 7 etårs hanner fra den flyvning.

Vinderen var sidste års bedste etårs - (Asafa) POWELL. Han er nu 4 x sektionsvinder og går en stor sæson i møde! Sidste år var han 1/770 Haderslev 184 km, 1/480 (48/3283 region) Henstedt 345 km, 1/399 (3/2639 region) Henstedt 345 km, 4/713 Kolding 160 km, 7/742 Vamdrup 167 km, 10/506 Altona 365 km, 24/545 Husum 274 km - placeret på 10/13 flyvninger og 9. Esdue DDB. Han bliver ”the one to beat” for de andre i sektion 54 ;-)

På billederne ses hans forældre og helbror 0071, som sidste år var bedste esdue i sektion 32. Han er også startet super stærk hos Meldgaard/Jeppesen i 070.

På slaget i Nørresundby hos Marius & Kristin gik det rigtig godt med 3 tidlige duer af 8 medsendte fra Kolding. 5-6-13 af 718 duer. Første due var 023-13-0905 WHITE BLIZZARD. Sidste år rigtig godt flyvende hvor var nummer 7/909, 9/113, 10/963 i sektionen og blev 10. Esdue i sektion 54. Han er efter den hvide Ludo Claessens han fra Fennema WHITE LUDO. Han er barnebarn og oldebarn på SUPER CRACK 69, og allerede en god avler.
Der flyves kun med 16 enkehanner på slaget, så det bliver sjovt at se, hvor meget der kan drilles med en lille men god bestand af duer.

En solrig dag for nyligt havde vi fat i vores gamle Van Loon duer. Vi tog ”værktøjet” på og kiggede øjne. Høj klasse. Vi tog lidt billeder, som ikke er så gode, men det giver et billede af hvad vi har gående ;).
Vi har været tæt på at dumme os i forhold til Van Loon duerne. Det er super duer, så vi holder fast i de sidste vi har og har fået lidt ind, der passer til dem. Flere af vores bedste duer de senere år har haft Van Loon blod i årerne.

Sidste billede er af en rigtig klasse hun. Hun er fra Yrsa & Villy Pedersen i Esbjerg og købt på auktionen i Brædstrup. Der var lidt snak i krogende om, at det var en han, men duen lægger i hvert fald æg og er nu parret ind på en af vores bedste duer - og vi kalder hende YRSA.

 

30/4:
Som tidligere beskrevet, har vi haft kæmpe problemer med en vandrefalk. 7 gamle duer fik den fat i. 4 hunner og 3 hanner. Vi besluttede os for at holde duerne inde i en periode og håbe på at falken i mellemtiden ville trække nord på. Fredag 15/4 blev klapperne åbnet, og så blev der med bævrende sind holdt øje. Først kom hunnerne ud på en lille flyve tur, så hannerne og til sidst ungerne. Ingen falk. Lørdag var vi ikke hjemme hele dagen, så det blev søndag inden de kom ud igen. Igen ingen falk. Sikke en lettelse. Duerne har nu været ude morgen og aften siden uden problemer, så nu kan vi igen arbejde seriøst med duerne og få dem gjort klar til sæsonen uden forstyrrelser fra rovfugl.

Duerne kom ret hurtigt til at flyve fornuftigt. Vi lukkede dem ud morgen og aften. Når de var færdige med at flyve, lukkede vi dem ind med det samme. I starten tog de bare 5-10 minutter, men efter ca. en uge kom der flere minutter på. Alt efter fri vilje.
Duerne flyver nu 45 min. morgen og 45 min. aften. Vi sætter et flag op, som skal sørge for at de flyver. Vi har sagt det før, men nu kommer det igen. Nogle brevduefolk synes det er forkert - At det er synd for duerne, at det skræmmer duerne, men det er misforstået. Det handler udelukkende om et signal til duerne om at de skal flyve. De kan sagtens finde på at lande lige ved siden af, men lærer, at de skal flyve når flaget er oppe. Det er dressur og intet andet. Duerne skal dresseres til at træne. Det kan godt være at de vil flyve af sig selv nu, for de er i en god orden, og det er tidligt på sæsonen, så der er friske og fulde af ”krudt”, men flaget er et godt redskab senere på sæsonen. Vi har ikke altid tid til at stå og kigge og holde øje med duerne mens de træner, så er det dejligt at vide, at ”dirigentstokken” er sat op.


Hannerne træner nu rigtigt godt - de går højt og trækker.

Vi lægger stor vægt på træning om slaget. Duer der ikke flyver hjemme, flyver heller ikke om lørdagen! Vi kører ikke med dem før de træner højt og hurtigt. De skal trække væk fra slaget, og se ud som om de flyver så hurtigt de kan.
De er næsten klar til at begynde træningerne, så når der kommer en stabil vejrmæssig periode (ser ikke godt ud nu), så parrer vi duerne, og kører med dem hver dag. Vores første flyvning er 14/5, så med lidt held når vi kan blive helt klare til starten. Vi tillægger ikke træningerne særlig stor værdi. Det har helt sikkert en effekt på de første korte flyvninger, men efter dette tror vi ikke det har nogen som helst betydning hvor mange gange de er trænet og hvorfra man har trænet. Der skal duernes kvalitet slå til.


Højt humør hos hannerne.

Det kan give problemer at holde duerne inde hele vinteren og så begyndte at lukke dem ud til 2 x daglig træning. Efter cirka en uge, var der en etårs han, som pludselig sad på taget. Den kunne slet ikke flyve mere, og gik ind af døren. Et par dage senere var der 2 mere, som virkede som om de havde ondt i den ene vinge. Vi kontaktede dyrlægen Raf Herbots, og han forklarede, at der højst sandsynligt var tale om en muskelskade, og at brugen af magnesium kunne forebygge det. Han anbefalede produktet C-M-K fra Dr. Brockhamp i 10 dage, og de duer som virkede til at have en lidt stiv vinge, godt kunne rette sig. Duen der ikke kunne flyve ville højst sandsynlig aldrig komme sig.
Hvis man slår op hvilken effekt mineralet magnesium har på menneskers organisme, så handler det om at vedligeholde musklers normale funktion og nervesignalering. Hos heste kan magnesiummangel forårsage nervøsitet og forringe knogle- og muskeludvikling. Så der kan være noget om snakken, og vi vil fremover bruge det i opbygningsfasen.


Dette produkt kan forebygge muskelskader hos duerne.

På søndag starter vi træningerne op. Håber vejrudsigten holder.

NYT FRA M&C BREEDING AVLSSLAGET:
På avlsslaget er YOHAN BLAKE nu parret med nyindkøbte TINE. Hun er fra Op De Beeck- Baetens, Putte. Hun er en perle. Hun har været 3/2391 i Union Antwerpen som unge. Hendes far er, efter Gaston Van De Wouwers udsagn, nok den eneste søn på KAASBOER i Belgien. Han er tilmed en topavler, som er far til: 6/11056 Nat. Montlucon, 1/343, 1/3910, 1/2692, 3/2391, 84/16262 Nat. Gueret etc. Hendes mor er barnebarn på DE KANNIBAAL, og hun har fløjet: 23/9112, 56/5671, 56/2511, 150/12390 Nat. Argenton etc. MASSER AF RESULTATER PÅ STAMTAVLERNE!


3/2391 blev hun 27/6 - lige efter LINCIA som blev 1. Nat. Esdue 2015 ;-)

Duesorg:
Duesorg er en fornemmelse som kun brevduefolk kan føle, når de mister en rigtig god brevdue på den ene eller den anden måde. Fornemmelse er en blanding af fortvivlelse, vrede, opgivelse og savn. Vi kender det alle, når vi mangler en god due på en møgflyvning. Så går man og kigger 100 gange op i reden for at se om duen nu skulle været kommet.
Vi har i år kæmpe problemer med falken, og nu har den for alvor givet os duesorg. Den har nemlig hapset 023-12-1243 - Regionsvinder Giesen 712 km 1/866 duer - hurtigst i hele Jylland 1.476 duer! Vi husker tydeligt den dag han ankom i fin stil direkte fra syd. Den slog lige en halv æresrunde inden den landede direkte på sputnikken uden antydning af at have tilbagelagt over 700 km. Det var en fantastisk oplevelse og en af vores flotteste sejre nogensinde. Vi fik også bevist, at vores Van Loon stamme kan flyve langflyvning uden problemer. Vore forventning til 1243 var høje, da han hele vinteren har lignet et glansbillede. Øv!

Falken har indtil i dag taget 4 gamle duer. Den tager dem højt oppe i luften og flyver væk. Man kan bare stå og se dum ud. Ud over 1243 har den taget en helsøster til BOLT, og 2 etårs hanner. Det allerværste er nok, at duerne ikke kan komme til at træne normalt. De vil knapt ud af slaget, og vil allerhelst lande efter 2 minutter. De er virkelig i panik. I går var en god dag, for alle duer har været ude, uden syn af falk. Den anden dag var der også en duehøg som snuppede en due i luften, men vi fik forskrækket den, så den gav slip på duen, som så slap med et hul i brystet og en halv hale.
I dag lukkede vi duerne ud igen, og efter 2. min. var falken der. Den drev de 31 hunner højt op. Nogle af dem styrtdykkede ned mod slaget og ramte taget og vinduerne, resten gik højere op. Efter 2 timer var der 14 hjemme. Der mangler nu kun én, så mon ikke den er i maven på falken. Vi har derfor besluttet, at vi ikke lukker duer ud de næste 2 uger. Det giver ikke mening, og det skader duerne. Nu må vi se om vi kan holde det.
Ingen tvivl om at rovfuglesituationen er, og i fremtiden vil være, skadelig for vores sport. Der kommer flere og flere hvert år. Vi vil opleve vandrefalk som yngler og jager i Danmark, og de vil få stor indflydelse på vores kapflyvninger. Det må vi se i øjnene og prøve at vænne os til!


Vandrefalke-hun i opsat rede ved Skærbaekværket. Spørgsmålet er, hvor mange vandrefalke vi har plads til i Danmark....


Glædeligt! Unger efter SCRATCH! som efterhånden døjer med at befrugte - sidste år kom der 2 - og nu i år ser det ud til at der er 2 på vej. Her parret med sin halvsøster - en super parring!

Februar:
Så er ungerne kommet på ungeslaget, og det er en sand fornøjelse at få dem ud af rederne og få de gamle skilt ad. Sikke en ro der bliver!
Ungerne er sat ind i et tykt lag ærtehalm, og det nyder de at ligge i. Der holdes øje med at alle spiser og drikker, så de ikke får et knæk. Det har gået fantastisk, og de stortrives. Vi har lagt mærke til, at ungerne er vilde med Koopman grit blandingen, og det gør godt at vide, at de får de mineraler de har brug for. De får et par håndfulde efter hvert måltid.
De gamle duer fodres nu med Gerry Plus fra Versele Laga. Det er en tynd blanding med lav protein.


En dejlig flok unger.


Her en lækker sag efter BOLT.

På avlsslaget bruger vi saltsten - sliksten til heste - som duerne elsker - der må være noget deri som de er vilde efter - se blot efter en uge uden, da den gamle var slikket væk!


En ny sliksten på plads - duerne kaster sig over den!

Det var meningen, at duerne fra nu af skulle til at træne hjemme omkring slaget. Det ville være det perfekte tidspunkt, da de er nu nede i vægt efter at madet unger op, og da de har gået med ungerne er de strammet helt op. Vi begyndte da også så småt at åbne op, men første dag hvor der var flot solskin og høj himmel, som betød at duerne gik højt op, så kom vandrefalken ud af det blå. Den fangede en due med det samme, og landede 500 meter nede af marken. Den skulle dog ikke have lov at æde vores kære due, så i træsko blev der sprintet ned over marken, og falken forlod sit bytte, som allerede var død. Falken ville det anderledes, så den gik bare op i luften og fangede en anden due, som den så fløj langt væk med. Pokkers. 2 døde etårs hanner på 5 min.
Vi har haft besøg af vandrefalk de sidste 4 år, men denne tror vi har overvintret. Den slog på duerne i november måned, og nu igen. Det er et stigende problem, og en trussel mod vores sport.
Vi fortsætter med at lukke hunnerne ud. De må lære at overleve falken. Den har kun angrebet duerne en gang mere, men den fik ikke ram på nogen. Ofte får den ikke fat i duerne, men duerne går i panik, og lander forskellige steder. De bliver stressede og får ikke lov at træne rigtigt.
Vi foretrækker at lukke duerne ud i lidt dårligt vejr, for så snart de går for højt op, så kommer den. Jo bedre kondition duerne kommer i, jo større chance har de mod denne rovfugl. Vi venter lige lidt med hannerne, til vi får lidt bedre viden om hvor giftig denne falk er. Vi har ikke tidligere oplevet at den kunne fange 2 duer så nemt. Så ingen chancer nu. Der er simpelthen nogle hanner vi ikke kan undvære.

Vi har bygget til i laden således vi kan opbevare flere auktions duer på en nem og god måde. Det er Peter Boisen fra Aabenraa, som har bygget det. Fremragende stykke arbejde. Kvalitet til aftalt tid!


Nye bokse.


Med skuffer som kan trækkes ud for nem rengøring.

Sæson:
Fra 2001 til 2014 har vi på hjemmesiden beskrevet vore tanker omkring vores daglige pasning af duerne under punktet SÆSONER.
I 2015 fandt vi ikke tiden til det, og det er der efterhånden rigtig mange, som har givet udtryk for, at det synes de var en skam og har opfordret os til at komme i gang igen. Det er vi meget glade for at høre og glædes over, at rigtig mange gennem flere år har fulgt med i vore beskrivelser.
Vi har derfor besluttet at genoptage beskrivelserne i 2016. Det er ikke sikkert det kommer hver uge, men det bliver når vi synes der er sket noget, der er værd at dele med andre!
Vi springer ud i det med lidt beskrivelse af hvad der foregår disse dage på slaget.

Vinteravl:
Vi har de senere år kun lavet unger på vores avlsduer, da vi alligevel har så mange, at vi nemt kan fylde ungeslaget. Vi har valgt at koncentrere os om avlsduerne, og ligesom lade flyveduerne ”gå i dvale”, hvilket har været med til at spare en del tid.
Flyveduerne har derfor i flere år ikke haft unger, men kun fået et hold æg i marts, og et hold igen i april når træningerne blev startet op. I år er det lidt anderledes.

Vi har nogle fælles avlsduer kaldet M&C Breeding. Det er i fælleskab med Meldgaard/Jeppesen 070. Nogle går i Aabenraa og andre hos os, så vi plejer at bytte unger. Men i år har vi valgt at flytte æg, da vi de sidste par år begge har haft problemer med ungesyge når ungerne flyttes. Kun hos vinterungerne. Ungerne som senere er blevet flyttet, har der aldrig været problemer med. Men ungeproblemerne har skabt en del frustrationer og bøvl, så det vil vi gerne undvære.

Vi har derfor i år valgt at flytte æggene til flyveslagene, således ungerne fødes på slaget, og har forældrenes bakterieflora. Vi håber på den måde at minimere ungeproblemerne. Vi får også et mere personligt forhold til de unger vi fremover skal arbejde med, og vi kan nu følge dem hele opvæksten. Nogle vil mene at det også er en fordel for duerne hjemkomstevne, at de er født på slaget, men det var vi allerede konkluderet, at det ingen betydning har. Som bevis er YOHAN BLAKE født i Aabenraa og kapfløjet i Støvring, og omvendt med 59.


Der er nu noget særligt over sådan en ung hun, der får sin første unge.

Indtil videre kører det hele efter planen. Første runde æg er afleveret i Aabenraa, og der er ungerne nu lige kommet på gulvet. Anden runde æg er også flyttet til flyveduerne i Støvring, og der er lige kommet unger. Alle avlspar ligger nu på æg igen. Der er blevet parret en del par om, og så bliver der ikke trukket flere æg resten af året. Der er i alt ca. 30 par, hvor de 22 går i enkelt bokse. Det er nemt at styre, og vi er sikre på, at forældrene er de rigtige.

Hos os i Støvring er flyveduerne godt i gang med at passe ungerne. Efter sæsonen blev der arbejdet på at få de unge hanner ind i rederne. Vi sorterede hårdt, således at der var 15 gamle hanner tilbage, og der skulle sættes 22 nye ind. De hunner som nu var alene, blev sat ind på ungeslaget, og så snart de havde forelsket sig i en ung han, blev de sat ind i hendes gamle rede. Den unge han fulgte lystigt efter, og var hurtigt på plads i sin nye rede.        

20/12 blev de sat sammen. Først havde vi i 3 uger haft lys på slaget, for at få dem ”op i gear”. Der var en 3-4 reder, der endnu ikke var beboet, så det skulle også falde i orden nu. Det gik nu nemt nok, så der var hurtigt ro på, og langt de fleste æg kom efter 10-12 dage.


Sådan ser ungerne ud nu ;-)

Slagsmål:
En af de reder som vi endnu ikke havde sat en han ind i, var en rede, som der kun var problemer med i starten af sæson 2015.
Vores blåbåndede han 632 havde sin egen rede, men elskede at tæve den unge han, som på det tidspunkt boede her.

Vi prøvede på alle måder at hjælpe den unge han, som vi rigtig godt kunne lide, men så snart vi ikke var på slaget, overtog 632 pladsen. Pokkers, det betød den unge han fuldstændig mistede selvtilliden, og han blev da også hurtigt væk fra kapflyvning. Siden den dag har reden været lukket, så vi havde et håb om, at 632 havde lagt det hele bag sig, så vi satte en ny ung han ind, sammen med sin mage.

Det gik fint i starten, og det nye par fik da også æg efter 10 dage. Da vi et par dage senere kom ind på slaget, så vi at 632 havde været på besøg så æg og det unge par var smadret. Skidt pyt med æggene de skulle alligevel ikke bruges, men meget skidt i forhold til den unge han. Han havde fået tæv, og så snart 632 nærmede sig, hoppede han frivilligt ud af reden uden kamp. Når først en ung han har fået sådan en psykisk nedtur, er han svær at hjælpe og få resultater på. Men vi var nu indstillet på at se, om vi ikke kunne hjælpe ham med at få herredømmet tilbage! De næste dage var 632 og den unge han skiftevis spærret inde i hver sin rede. Den unge han så igen glad ud, og hoppede ud og ind af sin rede, nu hvor 632 var buret inde.

Da vi igen åbnede de to reder på samme tid, gik der ikke længe før 632 igen var på besøg i den unge hans rede. Den unge han havde dog fået lidt tro på sig selv, og gav nu modstand, og vi stod parate til at hjælpe ham. Vi gik nu sammen om 632, og for at sige det mildt, så gav vi ham røvfuld. Den unge han tævede løs, og vi hjalp ved at nive 632 i næb-vorterne og kyle ham ud af reden. Efter et par forsøg gik 632 op i sin egen rede. Dette stod på nogle dage, indtil 632 måtte erkende, at den unge han på en eller anden måde var blevet for stærk for ham. Nu må vi se om det holder. Den unge han har i hvert fald fået sin selvtillid igen for denne gang. Hvis der bliver ballade igen, ryger enten den unge han eller 632 væk.

Pasning af unger:
Vi er opmærksomme på at passe vore duer så godt som overhovedet muligt mens de har unger. Ungerne er slagets fremtid, og her ønsker vi ikke kan gå på kompromis. Fra ungen kommer ud af ægget til den kommer på ungeslaget går der kun 4 uger. På den korte tid formes hele duens krop, skelet, fjerdragt m.m., så det er vigtigt at ungernes forældrene har adgang til alle nødvendige ”byggesten”. Det tager kun 4 uger at lave en ny kanon - så kan man ligeså godt gøre det ordentligt!!

Vi fodrer med Active Life Avlsblanding fra Versele laga og beriger dagligt med oregano-olie med ølgær eller Moulting and Breeding Powder fra Pigeon Vitality.
I vandet får de Oxy-B ligeledes fra Pigeon Vitality eller Biosa Animal fra Rudloff. Biosa Animal er dansk produceret økologisk krydderurteblanding med mælkesyrekulturer.

Da vi var på tur i september med Meldgaard-bussen, havde vi arrangeret besøg hos Gerard Koopman og alle fik en pose af hans grit-mix med hjem. Den var rigtig flot, og heldigvis kan den nu købes hos Meldgaard Pet. Hver dag gives en lille skål på gulvet. Der burde være alt der i, men vi giver ved siden af en skål med det røde pulver Vita-Mineral og en skål med ren grit.
Duerne overfalder det. Der er åbenbart noget duerne ved, som hverken Gerard Koopman eller vi ved.

Læs mere om de enkelte produkter på disse hjemmesider:

KOOPMAN VARIAMIX: www.youtube.com/watch?v=_EFN_H3l1zg
PIGEON VITALITY: www.pigeonvitality.com
BIOSA: www.biosa.dk - fra RUDLOFF: www.rudloff.dk
MELDGAARD PET: www.engrosfoder.dk

 



© Copyright/ansvar M&C Hansen 1998-2022 - Kontakt Os 2