Sæsonen 2001

Efterår og vinter

Fældesæsonen:
Et gammelt duemandsordsprog siger, at den vigtigste tid på året er fældeperioden, og at det er på denne tid næste års præmier vindes. Om dette er sandheden skal fra vores side være usagt, men ingen tvivl om, at netop denne periode, hvor duerne fælder er mindst ligeså vigtig som resten af året.
I det næste afsnit vil vi fortælle om hvordan vi har passet vore duer under deres fældning.
Vi har forsøgt at give vore duer de allerbedste betingelser for at kunne fælde på en tilfredsstillende måde. Først og fremmest sørger vi for at holde vort dueslag rent og tørt. Dueslaget må ikke være fugtigt på noget tidspunkt af året, men om efteråret er fugt et problem på mange slag, p.g.a. regnfulde og fugtige dage over en længere periode. Dette problem har vi også, men daglig rengøring og lidt strøelse løser problemet på vores slag. Derudover er det uhyre vigtigt at duerne får en god og alsidig foderblanding. Alle de kendte foderfirmaer har en fældefoder som er tilstrækkelig, og vi anvender en sådan fra Bosmolen. Ikke noget med at blande 3-4 kornsorter købt på landet. Det mener vi simpelthen ikke er godt nok.
I fældeperioden anvender vi flere forskellige biprodukter. Som altid er der grit, piksten og vitamineral pulver til duerne. Derudover anvender vi et produkt som hedder Bio-Mutine fra Mariman. Det er et produkt som indeholder forskellige vitaminer og æggehvidestoffer og andet godt som duerne skal bruge i fældningen. 
To gange om ugen blandes kornet med en olie fra Mariman. Det er en olie som er sammensat af 9 forskellige typer olie og det hedder Oil-In-One. Sammen med olien blandes ølgær.
Desuden anvendes, ligesom resten af året, Ropa-b og æbleeddike. Ropa-b er et naturmedicinsk produkt som, ifølge forhandleren ("Amerika"), er effektiv mod de fleste bakterier og sygdomme man kan komme i tanke om. Vi er meget tilfredse med dette produkt og vil anvende det fremover. 
Æbleeddike har helt fra gammel tid været anvendt som et medicinsk universalmiddel. Det er imidlertid aldrig blevet videnskabeligt bevist, at æbleeddike skulle have en sundhedsmæssig effekt, hverken for dyr eller mennesker, men vi tror på at det har en effekt. Vi tror på at æbleeddike vedligeholder duens tarmmiljø og giver en sundere fordøjelse og en stærkere modstandskraft.
I fældeperioden lægges også stor vægt på at duerne med jævne mellemrum lukkes ud til lidt motion og et bad. I badevandet blandes badesalt.

Sygdom på slaget:
Udfra ovenstående blev duerne passet og de så godt ud og fældede godt. Samme tid begyndte vi at sætte de unge hanner ind på enkemandsslaget. Samme tid blev nogle af de importerede duer sat ind i avlsslaget. Vi satte blandt andre et helt par ind, så hannen lettere kunne tage rede. Han var jo i kamp med de gamle avlshanner, men det forløb fint. Parret tog hurtigt rede og alt så fint ud. En dag lagde vi mærke til, at den nyindsatte hun ikke fløj ned for æde. Vi havde fat i hende og vi mærkede at hun havde tabt sig. Hun blev
straks isoleret i en boks vi har på bagsiden af dueslaget. Hun blev ved med at tabe sig, men ellers var der ikke noget at se på hende eller de andre duer. Cirka en uge senere lå en af hannerne på gulvet og var død. Så ringede alarmklokkerne for alvor og vi handlede hurtigt. Den døde due blev sendt til Serum Laboratoriet for fjerkræssygdomme i Århus. Af den syge due, som stadig sad i boksen, blev der taget gødningsprøver som blev sendt til Bosmolens Laboratorium, sammen med gødningsprøver fra de andre duer. Så var det bare at vente. De andre duer så fine ud, og klatterne var pæne. Vi kunne ikke helt se hvad der skulle være i vejen. Mens vi ventede på svar, blandede vi et produkt som hedder Improver i vandet. Se mere på www.pigeonvitality.com. Dette produkt discinficerer vandet og vi ville på den måde forhindre at en mulig syg due kunne smitte de andre.
Samme tid var vi yderst påpasselige med rengøringen.
Svarede fra dyrlægerne fra entydige - Salmonella påvist i den døde due og duen i boksen!!! Hvor kom den fra? Selv om duerne var i fældning begyndte vi straks at behandle duerne. 10 dage med Enteron efterfulgt af 5 dage med Parat205. Husk at der er vigtigt at fjerne grit og picksten når man giver kur, eftersom det mindsker antibiotikaenes virkning. Efter kuren vaskede vi slaget med et discinficerende middel som hedder VirkonS og anskaffede os en brænder og fik brændt slaget "af" for at fjerne eventuel smitte, som kunne være på dueslaget. Derefter aflivede vi duen, som sad i boksen og sendte den til Serum Laboratoriet og sendte gødningsprøver fra de vore andre duer til Bosmolens Laboratorium. I ingen af prøverne blev der fundet spor af Salmonella.
Nu er det efterhånden ved at være 60 dage siden den første due blev syg. Vi har overhovedet ikke mærket noget til sygdommen siden. Duerne er i en orden kanon, og vi føler at vi har sluppet billigt. Vi har været heldige at fange sygdommen i opløbet, inden den bredte sig til hele bestanden. Lad dette være en opfordring til at handle hurtigt, hvis man er usikker på om duerne er sunde og raske.
Faktisk er vi glade for at vi fik sygdom på slaget. Vi har lært, at træerne ikke vokser ind i himmelen, og at man ikke kan være påpasselig nok med sundheden. Derudover er duerne siden udbruddet blevet passet endnu bedre end hvis der ingenting var sket, og de er i super orden. Vi tror på at dette vil gavne os til næste år. Et bevis for at duerne er i super orden er, at vi mandag den 10/12 vandt vores lokale udstilling i klubben - og ugen efter blev vi nummer 2.

21. august 2001

Vi har hver uge skrevet om vore erfaringer og resultater på flyvninger, men desværre er sæsonen slut nu.

Dog vil vi gennem efteråret og vinteren skrive om vor pasning af duerne - duerne skal jo også passes om efteråret !!

11. august 2001

Som afslutning på sæsonen - som derfor er forholdsvis kort i Danmark - skulle vi deltage i den sidste flyvning fra Neumünster - den sidste flyvning på indlandsmesterskabet (sjov nok en flyvning fra Tyskland).

Duerne blev passet på almindelig vis hele ugen - vi gav dem ingen kosttilskud eller medicin - bare den normale mængde foder. Denne uge var jo også lidt speciel - vi havde hele sæsonen satset på mellemdistancen og var nu færdig med denne, så denne flyvning var ikke så vigtig - men vi ville stadig gerne have et godt resultat, og så var det den sidste eksamen for nogle af duerne.

Vejret var fint, så vi var klar over, at vi ville få en fin flyvning. Den første due var for tredje gang "Romario" - en dejlig han, som vi købte i Belgien i 1999.

"Romario" købte vi i Belgien i 1999 og har bl.a. følgende resultater:

4/1153, 7/1749, 27/1045, 33/772, 42/1702, 44/1429 m.fl.


Resultaterne denne uge blev:

I foreningen på Neumünster ud af 201 duer: 8, 10, 35, 42 m.m.
I sektionen på Neumünster ud af 772 duer: 33, 43, 120, 136 m.m.

9. august 2001

Som I nok allerede har registreret, har vi ikke fået skrevet så meget de sidste uger. Dette skyldes at vi begge på skift har været lidt på ferie. Som bekendt foregår duesæsonen jo i sommerperioden og på denne tid skal der helst også tages tid til familien. Dette lønner sig i den sidste ende :-). Her er det igen en fordel at være to om duerne. Så kan man tage på ferie i sæsonen uden det går ud over pasningen.

Vi har dog løbende opdateret resultaterne for de sidste 3 uger på resultatsiden.

Som I kan se på resultatsiden har de sidste par uger ikke været lige gode. Dette har bekymret os en del, eftersom vi havde regnet os frem til, at vi lå helt i toppen til mellemdistance mesterskaber i sektionen.
Årsagen har vi ikke kunnet finde frem til, fysisk var duerne i fin form. Problemet var snarere psykisk.
Op til weekenden den 28/7 gik vi lidt i panik og lavede en masse om hos duerne. Vi gav dem et par små træningsture, gav dem en kur, fodrede anderledes, for at få et godt resultat. Intet hjalp, nærmest tværtimod. Vi blev nummer 49 i sektionen ud af 488 duer. Ikke et helt tilfredsstillende resultat.
Man skal virkelig overveje store ændringer midt i sæsonen - for det meste sker der intet - det er i hvert fald yderst sjældent, at det giver positive resultater.

I ugen op til den sidste og altafgørende weekend, med to mellemdistanceflyvninger, besluttede vi os for at give duerne totalt ro. Derudover ville vi fodre dem lidt hårdere, så de fik fuld trug med flyvefoder helt fra mandag.
Derudover fik de kun ro. Vi var kun kort tid på dueslaget hver dag og kun når duerne lige skulle lukkes ud til træning rundt om slaget. Torsdag kom vi bare og hentede duerne til indlevering. De blev dog fodret om morgenen. Hannerne og hunnerne blev heller ikke lukket sammen. Der blev overhovedet ikke lavet nogen form for "numre" med duerne.

Lørdag var der virkelig nerver på. Vi havde fået at vide, at vi lå nummer to til mesterskabet og vi var kun 8 point bagefter. Vi behøvede to gode resultater.
På den første mellemdistanceflyvning kom to duer sammen i rigtig god tid. Vi havde de to hurtigste duer i foreningen af 59 duer og nummer 5 og 6 i sektionen ud af 289 duer. Et flot resultat.
På den anden flyvning blev vi nummer to i foreningen af 34 duer og nummer 13 i sektionen ud af 231 duer.
Det viste sig at være nok til at vinde mesterskabet med 9 point, i konkurrence med lidt over 100 medlemmer. Et resultat, som vi inden sæsonstart overhovedet ikke havde regnet med, at vi kunne opnå. Vi er utrolig stolte og glade.

JUBII!!!

14. juli 2001

Denne uge skulle vi flyve hele fire flyvninger - vi havde jo valgt også at tage duer med på den "klassiske" Antwerpen.

Vejret var fint, så vi var overbevidst om, at vi nok skulle få en fin flyvning.

Og det fik vi også - duerne kom fra Haderslev kom fint - både gamle og unger - de kom tæt, men lidt for sent. 

Resultaterne denne uge blev:

I foreningen på Haderslev ud af 243 duer: 17, 26, 41, 53, 65 m.m.
I sektionen på Haderslev ud af 1045 duer: 27, 50, 84, 114, 161 m.m.

I foreningen på Lüneburg ud af 55 duer: 11, 15, 21, 22 m.m.
I sektionen på Lüneburg ud af 359 duer: 53, 77, 114, 115 m.m.

I foreningen på Antwerpen ud af 34 duer: 9
I sektionen på Antwerpen ud af 192 duer: 48

7. juli 2001

Så kom lørdagen, hvor vi skulle flyve fra Kolding 170 km med både unger og gamle og Soltau 447 km.

Vejrmeldingerne lød på rigtig varmt vejr med 28-30 grader og østlig vind, så vi valgte kun at sende 8 unger på kapflyvning. Vi ved at høj varme og østlig vind kan være hårdt for ungerne, så vi ville ikke friste skæbnen. På Kolding med gamle duer havde vi 16 duer med, og på Soltau havde vi medsendt 9 duer.

Onsdag op til denne weekend havde vi givet vores hunner en lille opmuntringstur på 20 km, for at se om vi kunne få dem lidt mere i omdrejninger.

Kolding gamle blev sluppet 6.00, og først kom en han og en hun sammen. Derefter kom duerne tæt og i løbet af 12 min. var alle hjemme. En fin flyvning, hvor vi dog var lidt bagefter.

Kolding med unger blev for vores vedkommende en skuffelse. Vi fik kun 2 hjem på dagen og søndag kom én. I den skrivende stund, torsdag d. 12/7, er der ikke kommet flere, dog har vi fået fremlyst en fra Viborg. Den var gået ind i en mands dagligstue. Vi har også fået fremlyst en fra Århus.
Vi har talt med andre duemænd, og flere mangler et stort antal unger. Vi har dog alligevel undret os over, at der ikke kom flere hjem. Vi mener selv, at træningen har været tilfredsstillende, og sundheden ser ud til at være i orden. I næste uge sender vi igen nogle få stykker og ser tiden an.

Soltauflyvningen skulle vise sig at blive en stor oplevelse. Vi havde fået en melding fra Silkeborg, som ligger ca. 100 km syd for os, der lød på, at vi skulle have due 12.33 for at være med helt i top. Klokken 12.28 hang en due i luften. Var det en unge eller kunne det være due fra Soltau?. Det viste sig at være en et-års hun - 023-00-0534, en datter efter 023-96-1200 - som ankom fra Soltau. Med denne tid vidste vi, at vi havde fået et godt resultat, men at den skulle blive hurtigste due i hele gruppe fem ud af 2251 duer, havde vi ikke regnet med. 
En utrolig præstation af denne unge due, som nu sad i sine rede, og så ud som om den overhovedet ikke havde været på vingerne. Og så var det bare med at få åbnet et par pilsnere og få skålet :-)

023-00-0534 - en dejlig hun og datter efter 023-96-1200 - blev sektionsvinder.

Dejligt opslag på tekst-tv denne eftermiddag.

Næste uge skal vi flyve fra Antwerpen. Vi havde egentligt aftalt ikke at deltage på så lange flyvninger, men der er nu et eller andet over Antwerpen flyvningerne, som vi heller ikke i år vil gå glip af, så vi glæder os utroligt meget.

Resultaterne denne uge blev:
I foreningen på Kolding ud af 254 duer: 18, 21, 23, 46, 50, 54, 59, 80, 82, 83 m.m.
I sektionen på Kolding ud af 1141 duer: 42, 47, 53, 105, 109, 122, 127, 189, 191, 196 m.m.

I foreningen på Soltau ud af 72 duer: 1, 8, 9, 12, 13, 17, 23, 24 m.m.
I sektionen på Soltau ud af 393 duer: 1, 48, 52, 63, 67, 97, 132, 134 m.m.
I gruppen på Soltau ud af 2251 duer: 1 (denne flyvning er dog ingen gruppeflyvning)

30. juni 2001

Så var ugen kommet, hvor vi skulle flyve fra Gråsten 234 km og Altona 375 km.
Optimismen var stor op til weekenden, for duerne så virkelig godt ud. 

Gråsten blev sluppet lørdag i jævn til frisk sydvestlig vind og solskin. Vi havde sendt 17 duer med.
Første due var "Sprint". Han kom direkte syd fra, så vi havde sat næsen op efter en topplacering, men det viste sig, at han var lidt bagefter.

Altona blev udsat til søndag og blev sluppet i vestlig vind med solskin.
Første due var 475. Han var meget godt med og blev vinder i foreningen for anden gang i år.

023-99-0475 var den første due i denne uge. 475 har fløjet meget godt de 2 første år og har bl.a. disse resultater:

2/449, 3/1204, 5/500, 15/481, 101/942, 106/1184, 124/1153, 137/1000, 139/1541.

023-88-1169 - er far til 475 og går på avlsslaget. Han danner sammen med 023-92-1475 "Det blå par", som er forældre til flere gode flyvere hos os.
023-96-1215 er endnu en søn af "Det blå par". Han er en meget stabil flyver og har følgende resultater:

12/570, 17/1157, 17/558, 31/1470 m. fl og over 7100 præmierkilometer.

023-96-1200 - er også søn efter "Det blå par". 1200 er ikke fløjet så mange år, men han nåede da at blive 2 x nr. 12 i sektionen på 2 langflyvninger. Vi forventer os en del af ham i avlsslaget. 

Næste uge starter ungeflyvningerne. Som tidligere beskrevet er det ikke noget vi går specielt meget op i, men vi vil gerne have ungerne med en gang eller to. Dette giver en god lærdom til næste år.
Vi har trænet ungerne 10-12 gange. Vi startede på 5 km og har trænet dem ud til 4o km.
Ungerne ser rigtig godt ud og har vist gode takter på træningerne. Vi har kun mistet en enkelt unge og har 17 klar til kapflyvning. Vi vil dog tage det stille og roligt og kun sende nogle få stykker med den første gang. Så må vi se hvordan det går.

Resultaterne denne uge blev:
I foreningen på Gråsten ud af 216 duer: 27, 28, 30, 31, 45 m.m.
I sektionen på Gråsten ud af 937 duer: 66, 73, 85, 89, 173 m.m.

I foreningen på Altona ud af 92 duer: 1, 5, 7, 38 m.m.
I sektionen på Altona ud af 461 duer: 5, 38, 42, 170 m.m.

23. juni 2001

Efter sidste uges middelmådige resultater må vi indrømme, at vi har været noget opmærksomme i denne uge. Vi har forsøgt at finde frem til eventuelle svaghedstegn hos duerne. Vi har studeret dem intenst, men alt ser normalt ud - duerne er i god form. Vi kunne selvfølgelig give vejret eller vinden skylden, men vi valgte at tage det stille og rolig og se tiden an.

Men det var et par nervøse brødre, som stod op lørdag morgen til nye flyvninger.

Vi skulle flyve Lübeck - 352 km - hvor vi havde sendt 9 duer, og Bedsted - 222 km - hvor vi havde 16 duer med.

Vejret så perfekt ud. Solskin og en nord-nordvestlig vind.

Alligevel blev det en mærkelig flyvning med stor spredning på hjemkomsterne, men vi fik et godt resultat på Lübeck, så vi var glade igen.

Første due fra Lübeck blev igen "Screwdriver" - han har virkelig fløjet godt i år.

Resultaterne denne uge blev:
I foreningen på Bedsted ud af 241 duer: 17, 35, 36, 39 m.m.
I sektionen på Bedsted ud af 1184 duer: 55, 106, 116, 123 m.m.

I foreningen på Lübeck ud af 83 duer: 1, 9, 10, 12, 23 m.m.
I sektionen på Lübeck ud af 442 duer: 2, 65, 76, 84, 132 m.m.

16. juni 2001

Efter sidste weekend hvor vi havde en meget fin flyvning, var vi spændte på, om vi kunne være heldige igen.

Forberedelserne var de samme som i sidste uge og duerne så meget gode ud - de var i god form.

Vejret så meget usikkert ud og vi fik da også først duerne fra Tinglev ud kl. 12.45.
Der var overskyet med byger og vind fra nordøst 3-5 m/sek.

Resultaterne denne uge blev:
I foreningen på Tinglev ud af 288 duer: 22, 28, 33, 40, 54, 65, m.m.
I sektionen på Tinglev ud af 1279 duer: 60, 84, 105, 135, 215, 254, m.m.

I foreningen på Altona ud af 105 duer: 9, 23, 24, 25 m.m.
I sektionen på Altona ud af 493 duer: 57, 128, 129, 130 m.m.

9. juni 2001

Denne uge har vi med succes givet duerne fuld trug med flyvefoder hele dagen - duerne har selv sørget for at spise det, som de har haft brug for.
Vi var en smule spændte på, om duerne kunne samle de fornødne kræfter efter sidste mandags strabadser, men de var allerede klare tirsdag igen.

Så vi blev enige om at sende alle duer - de var klare og i god form.

Vejret var fint - mange skyer, men også en del sol - vind fra vest 7-10 m/sek.

Resultaterne denne uge blev:
I foreningen på Gråsten blev resultatet ud af 301 duer: 3, 11, 17, 18, 29, 47, 49, 64, 75 m.m.
I sektionen på Gråsten blev resultatet ud af 1300 duer: 6, 29, 41, 42, 109, 161, 163, 215, 257 m.m.

I foreningen på Neumünster blev resultatet ud af 91 duer: 1, 9, 15 m.m.
I sektionen på Neumünster blev resultatet ud af 449 duer: 2, 44, 71 m.m.

I foreningen på Bremen blev resultatet ud af 59 duer: 2, 3, 5 m.m.
I sektionen på Bremen blev resultatet ud af 353 duer: 10, 11, 22 m.m.

26. maj 2001

Så var ugen kommet, hvor vi skulle ud på de lidt længere afstande - Neumünster 325 km.
Vi skulle også flyve Kolding 170 km. Solskin og sydvestlig vind 6-8 m/sek.

Forberedelserne for denne uge mindede meget om sidste uge. Vi fortsatte med at fodre let p.g.a. at vejrmeldingen lovede medvind på flyvningerne.
Normalt fodrer vi med lidt kraftigere foder op til en mellemdistanceflyvning.

"Sprint" var som så mange gange sidste år, vores første due på slaget.
Sidste år fik han følgende resultater:

1/1360, 2/1204, 12/942, 26/1295, 92/1541, 138/2074 og 157/1023.

"Jonge Sprint" - søn efter "Sprint" - har vist gode takter på sine første 3 flyvninger i år:

42/1702, 9/1429 og 82/1722.

Resultatet i denne uge blev følgende:
I foreningen på Kolding blev resultatet ud af 327 duer: 11, 17 m.m.
I sektionen på Kolding blev resultatet ud af 1722 duer: 54, 82 m.m.

I foreningen på Neumünster blev resultatet ud af 156 duer: 4 m.m.
I sektionen på Neumünster blev resultatet ud af 702 duer: 11 m.m.

2. juni 2001

Efter sidste flyvning fik duerne "White Nose" fra Belgica De Weert lørdag, søndag og mandag.
Vi begyndte at fodre kraftigere allerede tirsdag for at give duerne flere kræfter til mellemdistancen.
Ydermere blandede vi æbleeddike i drikkevandet - 10 ml. pr. liter - tirsdag, onsdag og torsdag.

Desværre blev flyvningen fra Haderslev aflyst p.g.a. dårligt vejr.

Flyvningerne fra Itzehoe og Soltau blev udsat til mandag 4/6, hvor vejret var nogenlunde fint -
overvejende skyet med sol ind i mellem - vind fra vest-nordvest 7-10 m/sek.

"Screwdriver" var igen vores første due på mellemdistancen. Screwdriver har bl.a. disse resultater:

4/481, 11/702, 19/1541, 27/942, 67/744, 79/451, 102/1000.

Screwdriver's far - 023-97-1260 - går på avlsslaget. Han har bl.a. følgende resultater:

1/1693, 15/1157, 17/1243, 19/1023

Resultaterne denne uge blev:
I foreningen på Itzehoe blev resultatet ud af 88 duer: 2, 4, 9, 28, 41, 61 m.m.
I sektionen på Itzehoe blev resultatet ud af 481 duer: 4, 14, 49, 135, 190, 289 m.m.

I foreningen på Soltau blev resultatet ud af 75 duer: 3, 13, 17, 23 m.m.
I sektionen på Soltau blev resultatet ud af 395 duer: 13, 47, 72, 98 m.m.

19. maj 2001

Kapflyvning fra Kolding. 170 km.

Til at starte med vil vi beskrive hvordan vi har passet duerne siden sidste uge.

Da duerne kom hjem sidste lørdag, fik de lov at gå sammen i 5-6 timer, hvorefter de blev skilt. Det er noget længere end hos de fleste, men vi mener at det er vigtigt at belønne duerne meget i starten. Det er med til at skabe næste uges motivation. Resten af ugen ser duerne så ikke deres mage.

Hvad får duerne i vandet?:
I vandet var der blandet "B.S.". Dette er et middel mod tricomonader og coccidiose. Dette middel fik de lørdag og søndag. Dette gives for at fjerne eventuel smitte fra kurven.
Mandag, tirsdag og onsdag fik duerne et æbleeddikeprodukt, som er med til at give duerne en perfekt tarmflora. 
Torsdag fik duerne Orni-Special.
Fredag fik de postevand.

Alle disse midler gives forebyggende og mange mener, at det er totalt unødvendigt. Vi mener, at det er vigtigt at komme problemerne i forkøbet og desuden er disse produkter meget milde og de ødelægger ikke formen.
Om det er nødvendigt er en umulighed at svare på, men om ikke andet får vi det meget godt af at give duerne disse produkter :-)

Fodring:
Fra lørdag og til og med onsdag fik duerne diæt blanding fra Bosmolen. Her i starten fodres let og duerne holdes nede i vægt. 
Torsdag og fredag fik duerne 1/3 Diæt, 1/3 af en anden type diætblanding, 1/3 Enkemandsblanding.
Hannerne standfodres, mens hunnerne fodres morgen og aften. Hunnerne får mindre end hannerne. Dette er med til at forhindre dem i at parre sig med hinanden, og det er meget lettere at få dem ind efter den daglige træning rundt om slaget.

Kapflyvning:
Vejrmeldingen lød på meget kraftig blæst fra vest, men ellers solrigt vejr. Vi er ikke bange for blæsevejr, så næsten hele holdet blev sendt. I alt 27 duer. 
Duerne kom godt. Den første var en 1 års han, som vi så smutte ud af en mindre flok på 5-6 duer og ned på slaget.
Herefter gik der ca. 2 minutter, hvorefter duerne kom tæt.

Resultatet blev følgende:
I foreningen blev resultatet ud af 300 duer: 2, 11, 12, 40, 41, 52 m.m.
I sektionen blev resultatet ud af 1429 duer: 9, 44, 45, 167, 168, 216 m.m.

Vores første due var igen med belgier-blod i sig. "Jonge Sprint". Han er lagt til på den allerbedste, som vi har fra Westmalle. Dette er en stor glæde for os, at den næste generation også viser gode takter.

Nummer 2 var "Romario". Han er direkte fra Westmalle og viste sidste år rigtig gode takter. Sidste år var han bare ikke særlig stabil, men i år ser det ud til at der er kommer andre boller på suppen. Sidste uge var han først.

Vi skrev i sidste uge, at vi ville gøre mere ud af hunnerne. I denne uge var vores tredje due en hun, men vi har egentlig ikke lavet noget om. Så måske kommer det til at køre alligevel. 

Nu glæder vi os til næste uge, hvor mellemdistancen begynder.

12. maj 2001

Så var dagen endelig kommet. Vi skulle i gang med den nye sæson.
Det er altid spændende med den første flyvning. Det er ligesom en slags eksamen. Nu skal det hurtigt vise sig, om duerne er, som de skal være - om de er i orden. Godt nok mener vi ikke, at man kan regne så meget med de første par flyvninger, da det er første gang duerne er med i et stort slip og måske er de ekstra stresset, men flyvningerne giver alligevel et fingerpeg om, hvor man står.

Vores første flyvning var fra Vejle 142 km. Vejrmeldingen var meget god. Solskin og svag syd/vest vind. Perfekte forhold til duerne. Derfor havde vi sendt de fleste flyveduer med - 29 stk. De resterende 6 flyveduer havde alle været lidt bagefter på træning, og de fik derfor en kortere tur på vores forenings træningstur fra Randers.

Resultatet blev tilfredsstillende. Duerne kom ret tæt og så ved ankomsten godt ud.
I foreningen blev resultatet, som følger ud af 336 duer: 9, 10, 12, 14, 19, 29, 54, 57, 65, 68 m.m.

Det eneste tankevækkende var, at de første 6 duer alle var hanner, så vi må prøve at arbejde mere med hunnerne i uges løb, og se om resultatet med hunner kan blive bedre til næste uge.

I sektionen ud af 1702 duer blev resultatet: 42, 43, 45, 48, 53, 54, 185, 191, 270, 281 m.m.

Ud af de første 6 hanner var 5 af duerne enten direkte fra vores importer fra Westmalle i Belgien eller unger deraf, så de ser ud til, at disse duer igen i år vil dominere på vores slag.

Maj 2001

Så nærmer sæsonstarten sig - vi arbejder intenst med duerne - prøver at træne, fodre og passe dem rigtigt.

April 2001

Første kuld unger fra avlsduerne er nu klar til at blive sat i ungeslaget. Det er i år nogle meget gode og flotte unger.

Flyveduerne bliver midt i måneden skilt ad, så vi kan begynde at forberede flyvesæsonen. For at rense duerne, så de er helt klare, giver vi dem igen en 6 dages kur mod tricomonader og coccidiose og en 6 dages rensekur for luftvejene.

Så er vi ved at være klar til at træne duerne - dog i år tager vi til Holland og Belgien, som du kan læse mere om - så vi har valgt at udsætte træningen til efter påske.

Vi træner vores duer efter den samme plan hvert år: 2 x Ellidshøj (6 km),  2 x Støvring Syd (16km), 5-10 x Sønderup (25 km) og herefter foreningens træninger fra Onsild (50 km) - så er de klare til kapflyvning. Vi forsøger at træne dem så meget som muligt - vi tager af sted, når vejret er til det.

 

 

Marts 2001

Vi har i år valgt kun at trække unger på avlsduerne, mens kapflyverne kun får et hold æg. Vi har dog valgt at flytte æggene fra 2 par i enkemandsslaget for at prøve et par unger derfra. Som man kan læse under "M&C Derude" har vi også planlagt en "indkøbstur" til Holland og Belgien, så vi regner med at få unger nok.

Som så mange andre sorterer vi med det samme de unger fra som udviser svaghedstegn. Bruger de for lang tid på at komme ud af ægget eller bliver de meget små og tynde, bliver de sorteret fra. Det samme gælder, når de er taget fra reden: Udvikler de sig ikke tilfredsstillende, sorterer vi dem fra.

I denne tid med unger bliver avlsduerne fodret og passet godt. De får alt det korn - en god avlsblanding - og alle de mineraler - picksten, vitamin og grit -, som de har brug for. På den måde sikrer vi at ungerne får de bedste opvækstbetingelser.

Februar 2001

Nu er det snart ved at være tid til at sætte avlsduerne sammen, men inden da er det meget vigtigt for os at få avlsduerne i orden. Inden duerne sættes sammen, indsendes der hvert år en gødningsprøve til Bosmolens laboratorium i Belgien. Denne prøve er som regel negativ, men i år havde duerne lidt coccidier i tarmfloraen. Dette resultat gav absolut ingen bekymring, eftersom vi ikke mener lidt coccidier skader, så længe der ikke er unger i reden eller duerne skal kapflyves.

For at få renses duerne inden sammenparringen, gav vi en 6-dages kur med Trichococc-Plus-Kombi pulver som både fjerner tricomonader og coccidiose.

Januar 2001

Vinteren er duernes hvileperiode - i hvert fald hos os. Duerne går adskilt og fodres let med ½ blanding fra Bosmolen og ½ byg. Desuden lægges der vægt på, at duerne altid har adgang til frisk grit, vitaminpulver og picksten.

På gulvet strøs granulat, som letter rengøringen og sørger for at slaget holdes 100% tørt. Rygterne siger, at granulat støver meget, men det er overhovedet ikke vores erfaring. Hvis du sørger for at have et lag på 5-6 cm, støver det ikke.

På vores slag praktiseres ikke vinteravl. Vi sammenparrer først duerne omkring 1. marts - derimod sørger vi for at pleje duernes form optimalt, så de er klar til sammenparring. Flere og flere danske dueejere er gået over til vinteravl for kunne kapflyve ungerne som parret eller efter skydedørssystemet, som vi ser det f.eks. i Belgien og Holland. Men som ungekapflyvningsprogrammet ser ud i Danmark på nuværende tidspunkt, mener vi ikke der er den store grund til det. Vi har kun 7 ungeflyvninger, og dette er årsagen til at vi ikke går så meget op i dem, og desuden ser vi hvert år, at vor unger som født sidst i marts, sagtens kan følge med.

Vinteravlen er stadigvæk forholdsvis nytænkning i Danmark og måske vil vinteravlerne, indenfor nær fremtid, få styr på metoden og løbe med alle præmierne. I så fald vil vi måske overveje at vinteravle ;-) En anden faktor, der taler for vinteravl er, at man får afviklet avlen hurtigt, og man har dermed god tid om foråret til at få duerne i kapflyvningsorden og trænet. En tredje faktor er også, at man får en meget lang avlssæson, så man får mulighed for at afprøve forskellige sammenparringer.

Hver vinter arrangeres der i Danmark udstilling i vinterhalvåret på lokal-, sektions- og landsplan. Vi deltager ofte med duer, men mest for at komme ud blandt andre dueejere i en periode hvor der ikke sker så meget. Ind imellem tages en præmie, men det må siges, at vi ikke har den store forstand på udstilling. Et bevis for dette kan gives fra den årlige udstilling i vores forening i 1998. På denne udstilling må hvert slag deltage med to duer. Vi mødte op med to duer, vi synes var lige gode. Resultatet kom noget bag på os. Den ene due fik 1. præmie, mens den anden due blev udstillingen dårligst bedømte due, til stor morskab for samtlige tilstedeværende :-)



© Copyright/ansvar M&C Hansen 1998-2022 - Kontakt Os 3