M&C Derude - Efteråret 2006

Det var en vild plan, som vi begik os ud på dette efterår - 2500 km skulle tilbagelægges fra fredag middag til søndag aften!
Grunden til denne vilde plan var selvfølgelig at vi skulle på duetur – ja, det er utroligt, hvad man er villig til bare for at komme et smut ind i det ”allerhelligste” ;-) Men vores tid er godt besat med børn, hus, arbejde, familie og diverse bestyrelser i dueverdenen, så dette var alternativet.

Vi havde planlagt 2 besøg hos gode venner. Fredag omkring spisetid ankom vi hos Herman Beverdam, som vi efterhånden har rigtig megen kontakt med. Selvfølgelig skulle vi snakke duer, duer og atter duer i bred forstand, men vi havde faktisk også en lille opgave idet Herman skulle afholde auktion i vores forening 023 Aalborg, så vi skulle finde det bedste hold af duer til auktionen. Og ja, tiden gik stærkt – vi håndterede duer i 5-6 timer i træk inden vi måtte drøne til hotellet for at få nøglen i tide.

Vi havde selvfølgelig glemt at spise, så vi var utroligt sultne, da vi ankom til hotellet kl. 23.30. Men hotelfatter var bare en helt – han stegte lige en super bøf til os, så vi kunne få lidt mad inden baren lukkede helt ned. Vi gik i seng ret hurtigt efter maden – det havde været en lang dag med mange indtryk og sådan et måltid med et par belgier øl giver en naturlig træthed.

Enkemands- og ungeslaget.

Avlsslaget.

Grégory med Mistral - Christian med Nasdaq.

Lørdag morgen – dagens program var klart – først 350 km i bil, så et duebesøg og så 400 km igen.

Vi skulle syd på til grænsen mellem Belgien og Frankrig til den lille by Néchin. Her skulle vi besøge Maurice og Grégory Casaert, som vi havde haft fokus på i flere år. Vi havde nemlig erfaret, at Casaert havde bygget deres bestand op på primært Van Loon duer – ikke direkte fra Louis Van Loon, men fra Marcel Borghmans, som havde duer fra Louis Van Loon, så med vores interesse i Van Loon duer var det ekstra interessant. Men selvfølgelig var deres resultater også helt fantastiske – lad os kort præsentere slaget:

Maurice og hans søn Grégory Casaert bor i den lille landsby Néchin lige på grænsen indtil Frankrig. Maurice startede med brevduesporten allerede i 1947, men det vigtige skridt blev foretaget i 1977.
Efter forskellige slagfællesskaber havde Maurice besluttet at starte på en frisk for sig selv. Denne vinter tog han til en total-auktion med duer fra Marcel Borghmans, St. Niklaas. Han havde duer fra Louis Van Loon og Maurice havde haft gode erfaringer med duerne i tidligere år. Efterfølgende tog han også til Gillijns, Steenhuffel, som også havde duer fra Borghmans tillige med en stor samling af duer fra Brdr. Janssen. Her købte han så 12 unger, som han selv beskriver som ”den bedste investering i mit liv”. Selvfølgelig har han også købt flere duer op gennem årene bl.a. fra Dedeyn, Halluin og Christiaens, Humbeek, men han køber ikke unger hvert år. Til gengæld er han glad for at store navne som f.eks. Silvere Toye og Gaby Vandenabeele har lyst til at bytte et par unger en gang i mellem.
Bestanden er ikke ret stor – hvert år bliver der foretaget en hård selektion, så kun de allerbedste er tilbage.
Der bliver fløjet med i alt 27 enkemænd som for det meste flyver mellemdistancen op til 600 km, men Casaert deltager også på langflyvningerne, hvor han kun sender 4 nøje udvalgte enkehanner hver gang.
De 27 enkemænd og de 20 par avlsduer bliver parret i december – herefter får enkemændene 2. runde æg, men de bliver taget meget hurtigt fra for at stoppe fældningen. De 27 par bliver skilt og herefter starter en hvileperiode på slaget, hvor duerne skal slappe af og udrenset med renseblanding.
Renseblandingen består af 20% safflower, 20% cardy, 20% paddy ris, 20% små franske majs og 20 % renseblanding.
I starten af april samles parrene igen og får et hold æg i max. 4 dage. Hvis vejret tillader det starter træningen, som er ret enkel – få gange indtil 100 km, et par gange på 250 km og så starter mellemdistance flyvningerne.
Fodringen bliver holdt enkel – alle dage undtagen de 3 sidste op til flyvningerne fodres med ovenstående renseblanding – i de 3 andre dage fodres med en god enkemandsblanding tilsat 10% safflower og 10% cardy. Duerne får fuldt trug i 15 minutter – herefter tages alt væk.

De 60 vinterunger bliver sorteret i hånden efter ca. 6 uger lige før paramyxo vaccineringen – de unger, som ikke lever op til forventningerne bliver fjernet med det samme. Herefter bliver resten af ungerne kørt efter ungeprogrammet. Omkring 1/3 bruges der lidt mørklægning fra ca. 17.00 om aftenen til kl. 8.00 næste morgen. Ungerne bliver skilt i køn – hannerne har en lille rede, som er lukket i løbet af ugen - og dørene bliver åbnet før kapflyvningen og rederne bliver åbnet så hannerne kan trække en hun med ”i kassen”.
Hanungerne bliver fløjet til og med nationalflyvningen fra Bourges ca. 400 km i begyndelsen af august – hunungerne får hele programmet.

Nasdaq - 1.Nat Souillac 2000

Mistral (barnebarn Nasdaq) - 1.Nat Brive 2004

Dow Jones (barnebarn Nasdaq)- 1.Seminat Chateauroux 2006

"Essence" & "Diesel" (børnebørn søskende Nasdaq)- 4. og 8. Seminat. Blois 2004

2 gange om ugen kører Casaert med ungerne på en træning ca. 30 km. Først lukkes hannerne ud – efter 15 minutter hunnerne. Som de siger: ”Når ungerne er i topform, sprinter de hjem, som skulle man tro at djævelen var i nakken på dem – når vi ser det, er vi klar over at ungerne er klar”.

Især resultaterne på langflyvningerne (éndags) har imponeret verden – siden 1992 har de haft 3 nationalvindere (og her snakker vi hele Belgien som konkurrenceområde). Desuden også en flot mængde nationale Top 10 placeringer.

  • 1.Nat Montauban 1992 (750 km) 5335 d.
  • 1.Nat Souillac 2000 (655 km) 7051 d.
  • 1.Nat Brive 2004 (630 km) 7446 d.
  • 3.Nat Bourges 1998 (402 km) 21170 d.
  • 3.Nat Limoges 1995 (556 km) 9222 d.
  • 3.Nat Limoges 1995 (556 km) 8883 d.
  • 4.Nat Brive 1991 (630 km) 18416 d.
  • 6.Nat Argenton 1995 (470 km) 14105 d.
  • 6.Nat Brive II 1993 (630 km) 5132 d.
  • 6.Nat Limoges 1993 (556 km) 10291 d.
  • 7.Nat Argenton 2000 (470 km) 3463 d.
  • 7.Nat Limoges 1993 (556 km) 10675 d.

Og se denne flotte række placeringer til nationale mesterskaber:

  • 1.Nat Mellemdistance 1998
  • 2.Nat Lang Mellemdistance 2006
  • 3.Nat Mellemdistance 2000
  • 3.Nat Esdue 1999
  • 4.Nat Esdue 2001
  • 4.Nat Langdistance 1998
  • 6.Nat Mellemdistance 1999

Det var selvfølgelig meget spændende for os at rejse ned til et nyt slag med fantastiske resultater, men det var jo også spændende at komme til at håndtere de duer, som vi havde bestilt unger efter et år i forvejen.

Vi havde bestilt indavlede unger efter de 2 nationalvindere ”Nasdaq” og ”Mistral” – henholdsvis med en datter og med en halvsøster - det skulle være efter de bedste, som vi ville prøve at krydse ind på vores egne duer. Papirerne og resultaterne var i orden, men ville duerne ”brænde i hænderne” på os?
Heldigvis var de ret varme i hænderne på os – medium størrelse, lækre, stærke og tætbyggede duer med en fantastisk muskulatur og nogle stærke vinger. Og de 2 hanner var helt perfekte.
Og ungerne var rigtigt fine – samme bygning – lidt mindre måske p.g.a. indavlen, men superfine at krydse på vores egne. Maurice tjekkede lige ungerne en sidste gang inden vi fik dem i kurven – han skulle lige sikre sig at kvaliteten var i orden.

Det var sønnen Grégory, som vi talte med – han kunne engelsk – Maurice kunne kun fransk og var ret stille – han hyggede sig med steaken og fritterne som mutter havde lavet til middag, da vi ankom. Selv om Martin føler sig lidt hjemme i det franske, er det pludseligt noget andet at bruge det franske sprog i dueverdenen – duesproget er jo fyldt af indforståede ord, så vi holdte os til det engelske ;)

Vi så både kapflyverne og avlsduerne – vejret var perfekt – så det var en stor oplevelse. Vi havde nogle gode timer og fik skabt en ny relation. Det er sikkert ikke sidste gang at vi besøger Casaert.

(Dagen efter vi besøgte Casaert solgte de hele deres bestand - samtlige duer - til Kina. De fik lov til at avle på deres duer resten af 2006, så de kunne skabe et nyt fundament og få en ny start. En kæmpe udfordring for dem, men vi er sikre på, at det ikke varer længe før vi igen ser Casaert i toppen på nationale flyvninger)

Et kæmpe udvalg af øl!

Det var ud på eftermiddagen inden vi begyndte rejsen mod nord igen, men vi skulle da lige forbi en af de klassiske øldepoter. Og det kan såmænd også være en fantastisk oplevelse, når man har lidt (læs meget) interesse i øl. Stedet var delt op i 2 dele – en hyggelig butik, hvor man kunne købe øl i håndkøb – alle mulige slags – ja, vi kendte kun de færreste, selvom vi studerer en del i belgiske øl. Og uden for kunne man køre i en form for garage, hvor man så kunne købe kasser – man kørte bilen ind – sagde hvad man skulle have – og vupti så stod de kasser bagi bilen. Og så kunne man køre ud i den anden ende. Se sådan en ølbutik mangler vi i Danmark!

Bilen hang godt, da vi kørte nordpå til Friesland – og nej ikke p.g.a. mange duer ;-)
Men vi kom da frem til tiden – vi skulle på besøg hos vores gode venner Brdr. Koehoorn.
De havde lavet mad til os, så det var helt perfekt – og som så mange gange før snakkede vi duer hele aftenen. Om morgenen kom vi igen forbi for at se flere duer – ja sådan er det hver gang.
Skønt at besøge nogle rigtige ”duenørder”.

Turen gik ret godt hjemad, men vi blev enige om at 2500 km på 2½ dag var lige i overkanten...


© Copyright/ansvar M&C Hansen 1998-2022 - Kontakt Os 2