Artikler


Brdr. Brøbech - 2 x Landsvinder 2014!


De fleste i Danmark kender Brdr. Brøbech for deres super resultater gennem flere år. De har vundet alt både på kort, mellem, og lang og med både unger og gamle. Også på andre slag er der god succes med Brøbech-duerne, hvilket må siges at være en af de allerstørste anerkendelser man kan få som brevduemand!
Mange gange dukker navnet Brøbech op, men det er ikke altid lige nemt at finde ud af, hvem der er hvem. Så det må vi lige starte med at finde ud af! Der er nemlig 3 flyvende slag, som lyder navnet Brøbech lige pt. Hvordan det ser ud næste år må guderne vide, men i år er det er skruet samme som følgende:

Brdr. Brøbech 073 ”Skanderborg”. Dette er et makkerskab mellem Anders Bo Brøbech og Jan Bo Brøbech. Anders og Jan er brødre - den ældste og den yngste i flokken. Jan er flyttet ind til Skanderborg til dine to brødre, således de 3 brødre nu bor sammen. Sidste år fløj Jan sammen med sin far under navnet J & S Brøbech i 164 ”Østdjurs”.

H.H. Brøbech 073 ”Skanderborg”. Det er Hans Henrik Brøbech, som er den mellemste bror. Sidste år fløj Anders og Hans Henrik sammen under navnet Brdr. Brøbech, og for 2 år siden fløj Hans Henrik under navnet Vims Brøbech. I år altså igen alene i et nyt slag, som er opstillet på den anden side af hovedhuset.

Søren Brøbech. Det er brødrenes far, som sidste år fløj sammen med Jan. Han flyver i år for sig selv under navnet Søren Brøbech i 164 ”Østdjurs”. Søren har officielt været med siden 2009, men vi tænker han altid har været med i kulissen med opbakning og hjælp. Vi synes det er stort, at han er startet op for sig selv, nu hvor drengene er flyttet hjemmefra.

Så på adressen Hårbyvej 33, Ry lidt nordvest for Skanderborg, er der altså 2 slag, som konkurrerer mod hinanden. Det ville være oplagt at flyve under et navn, og dermed forbedre chancer for vinderduer og mesterskaber, men på denne måde fungerer det bedst. Vi tror det handler om at alle 3 gerne vil bestemme, og har så mange ideer inde i hovedet, som de vil afprøve. Selvom Anders og Jan flyver under samme navn, har de hvert sit hold duer, som de passer og bestyrer. Det er utrolig motiverende, og det er med til at holde alle 3 brødre på toppen og rødglødende for sporten. Det smitter i høj grad af på deres duer!
Denne artikel skal primært handle om Brdr. Brøbech, altså Anders og Jan. I samme åndedrag skal det siges, at Vims selvfølgelig er en del af det hele, da der er fælles avlsduer, træning osv, og han har også haft rigtig gode resultater i år, til trods for at han nærmest er startet med et nyt hold i det nye slag.

Landsvinder Limburg:
Den 13/6 2014 var der årets første landsflyvning. Der deltog 775 duer fra 302 deltagende slag. Første registrerede due var John Korsholm fra 240, men ikke lang tid efter landede der en tavlet hun hos Brdr. Brøbech. Hun blev stemplet klokken 06.08.08, hvilket gav hendes landets hurtigste hastighed på 1641 mpm, og dermed landsvinder. John Korsholm blev nummer 2 på 1521 mpm, så hun var imponerende langt foran. Hun må have fløjet i nattiden for at få den høje fart, men det er faktisk nødvendigt for at vinde på denne første landsflyvning, hvor nætterne er så lyse.

Det blev en stor dag for familien Brøbech. Søren Brøbech blev nummer 6 i landet, og H.H. Brøbech blev nummer 11 i landet. Så var linjen lagt for en stor sæson på landsflyvningerne 2014!
På landsflyvningen fra Baden Baden, blev Brdr. Brøbech nummer 9 i landet, og havde mange duer i toppen. Søren Brøbech blev nummer 29 i landet, men H.H. nok ikke havde den sjoveste dag, for hans brødre havde 10 hjemme før ham. Men mon ikke han har glædet sig på deres vegne?

Landsvinder Karlsruhe:
165 medlemmer havde sendt 393 duer. Det blev en noget hård flyvning, og første due i landet landede klokken 14.35 på 858 mpm hos Tommy Reffstrup i 220 på Fyn. Inden længe stemplede Brdr. Brøbech. Klokken 15.04 ankom en tavlet hun med hastigheden 911 mpm, hvilket ikke var til at slå for resten af landet, og sæsonens anden landsvinder kom i hus. Hele 53 minutter foran den næste i landet!
Det blev igen en fantastisk flyvning for hele familien Brøbech. Brdr. Brøbech stemplede 11 af 15 duer på dagen på en flyvning, hvor mange brevduefolk slet ingen fik. De blev 1-5-7-22-23-26-28. 7 duer i top 50 i landet! H.H. blev nummer 20 i landet, og Søren blev nummer 12 i landet.

Slaget og fodring:
For at kunne præsentere disse duer ordentligt, tog vi på besøg hos Anders mandagen efter Karlsruhe. Vi ankom lige lidt før Anders, for han har uhyggeligt travlt for tiden med sine tøjforretninger. Når man betragter slaget, lægger man mærke til de mange blå trapezplader, som er både på taget og på fronten. Vi tænkte, at det måtte virke som et drivhus, og især i denne periode være meget varmt. Det skulle vise sig at vi tog grueligt fejl.
Da Anders kom, gik vi ind på slaget. Foran alle rum er der en voliere, så der er masser af frisk luft. I volieren var der ret varmt på denne varme sommerdag, men så snart man gik ind i selve slaget, var er en hel del køligere og dejligt at være for mennesker og duer. Især enkehun-rummet var i særklasse.
Der er tremmer på alle gulve og i reder, så det er nemt at passe. Der er en utrolig god atmosfære på slaget, hvilket absolut er en vigtig ting. De tyske reder fra VfB er hyggelige, og duerne kan gemme sig lidt i dem. I rederne sad duerne oven på en mursten af moler. Det geniale er, at sådan en sten absorberer varme i løbet af dagen, og så kan duerne lune sig på den hele natten.
Stort set alle duer havde adgang til badevand, og man kunne se at de havde været i. Dette tilbydes de dagligt hele sæsonen. Det hældes rent vand på, da de ellers ikke gider bade så tit. En anden ting som vi observerede var, at der var trug med ren og ny picksten, og et med ren grit. I truget lå der korn, som man kunne se var påført nogle biprodukter. Det var noget olie med proteinpulver og Probac energi. Der var fodret rigeligt. Anders fortalte, at duerne fodres med deres egne blandinger. I uger med mellemdistance anvendes Brøbech-mellem, og i uger med lang får de Brøbech-lang. Hver aften ved 21 tiden får de ”Aften-kaffe”, som er en blanding med hamp og afskallet solsikke mm., og dermed med megen fedt, som duerne elsker. Nogle gange får de lidt jordnødder for at få duerne til at spise endnu mere. Sidst på ugen får de et måltid, hvor der ikke er noget på kornet, for at få duerne til at spise mere.
Anders fortæller, at en vigtig ting er, ikke at give den allertungeste blanding fra starten. Man skal kunne skrue op for de fedtholdige og kraftige blandinger sidst på sæsonen, når duerne har fløjet mange flyvninger og begynder at være lidt slidt. Hvis man starter for tidligt med det helt tunge, vil duerne gå i stå med at spise og dermed præstere. I drikketruget er der altid rent vand. Duerne skal vide, at der ikke er alverdens forskellige smagsnuancer i vandet hver dag. I stedet gives al tilskud på kornet.

Duerne:
Duerne var i en fantastisk orden. Helt stramme og hvide næbvorter og ”mørke” i farverne, som duer kun er, når de er i rigtig god orden. Fjerdragten meget blød, og de virkede sådan lidt fedtede. Ifølge Anders var det især de seneste 2-3 uger de var kommet i topform.
Der flyves med enkehanner og enkehunner, hvor partneren sidder hjemme. Flyvehunnerne er parret med gamle hanner, hannerne er parret med hunner som ikke kapflyves. Fordelen er, at partneren altid er hjemme, når duen kommer hjem, men det giver også andre fordele. Flere af de store resultater er lavet med hunner, som har fået lov at blive i deres rede, og som har fået æg. Det er meget motiverende for en enkehun pludselig at få lov at blive på slaget, og Brøbech arbejder meget med at få deres top-hunner til at ligge rigtig til de rigtige flyvninger. Landsvinderen fra Karlsruhe var f.eks. en hun på 10 dages æg.

Afstamningen på landsvinderne:
Familien Brøbech har gennem mange år købt mange gode duer på forskellige topslag i Holland og Belgien. Der har været mange gode duer imellem, som har avlet esduer og sektionsvindere. Ved siden af de fine udenlandske duer, har de hele tiden bibeholdt deres gamle stamme, som stammer tilbage til duer fra deres morfar Carl Andersen fra Auning. Han havde gode duer, men ifølge Anders havde han ikke nænnet til at sende duerne ud på de længere flyvninger, hvor de hørte til.
Der er 2 linjer i duerne fra morfar. Den ene er den tavlede linje, som er bygget op på Delbar Van Riel, Deweert/Vermote, Van Bruaene. Den anden er den blå linje som er Gronderlaers afstamning med en enkelt Delbar hun fra Anton Sørensen, som købte duer direkte fra Maurice Delbar i Belgien!

Brdr. Brøbech har igennem tiden haft resultater og tiltro på den gamle stamme, men især de senere år, har den i kryds med andre duer, vist sig at være ganske suveræn på hårde flyvninger og landsflyvninger. Det er ikke kun hos Fam. Brøbech, men også på andre slag. I år var der flere sektionsvindere ud af denne familie. På Antwerpen, som i år var meget hård, var Brdr. Brøbech selv sektionsvinder med en due ud af den gamle familie, og Victor & Christian 113 var samme dag også sektionsvinder i sektion 52 med samme afstamning.

Landsvinderen fra Limburg er 073-11-2081. En dejlig blåtavlet hun, som ligger godt i hånden. Hun har et flot gul/brunt øje med fuld kolleration og tyk 2. iris. Hun havde meget bløde muskler, dette til trods for at hun også lige har været i Karlsruhe med topplacering som nummer 7 i landet. Hun var også sidste år i top fra Giesen som nummer 6 i landet. En vaskeægte topflyver på landsflyvningerne.
Hendes far er direkte fra J&J Engels. Han er barnebarn på DE ARGENTON 1. National Argenton, og GEBROKEN VLUGEL, som er en super avlsdue, som dukker op hele tiden på gode Engels duers stamtavler.
Hendes mor er ud af den gamle stamme af den tavlede linje. Hendes forældre er helsøskende efter stamparret 88-192 x 93-573. Her er der virkelig masser af topresultater på de lange flyvninger i flere generationer.

Landsvinderen fra Karlsruhe er 073-11-2426. Også en tavlet hun. Hun er meget velbygget, og med et utrolig flot hoved. Hun har samme stærke øje med gul/brun farve og fuld kolleration. Igen helt bløde muskler få dage efter en landsflyvning. På brystbenet var hun fin i farven, og havde ”blodpletten” på brystbenskammen. Som etårs ville hun ikke bo i kapflyverslaget, men søgte hele tiden over i ungeslaget. Dette accepterede brødrene, og hun blev sektionsvinder på 174 km fra Slesvig. Siden har hun fløjet godt på de lange flyvninger, og hun har været nr. 25 i landet fra Freiburg.
Hun kommer ud af den gamle stamme, dog er hendes mormor fra Chris Hebberecht, Belgien.
Hendes far er var selv topflyver og placeret mange gange bla. Andet fra München som nummer 30 i landet. Han er ud af den tavlede linje, krydset med den blå linje.
Hendes mor er 073-09-0002. En blåbåndet knaldgod hun. En af dem hvor man lige skal læne sig op af et eller andet for ikke at falde. Hun har været sektionsvinder 2 gange, og har været 2 i landet fra Karlsruhe, og 4 i landet fra München mm. Hun er efter den gamle stamme x en Hebberecht hun. Hun er efter Jef, som er far til Axl. Axl var bedste esdue i Belgien på superlang. Rigtigt langflyver blod!

Afslutning:
Når man kommer hos Brdr. Brøbech skal man have god tid. Duerne blev fremvist og langet ud som var det en haglbyge. Alle duer krydret med en historie om resultater og familie. Vi koncentrerede os primært om langflyverduerne, og der var mange gode. Selv om vi skulle afsted og prøvede at sige fra, var der altid lige én mere, som Anders ville vise os. ”Og så skal du også lige se hans far”, var den næste sætning. Vi nåede ikke dem alle igennem, men tæt på og tiden løb fra os.

Fam. Brøbech er forelsket i de lange flyvninger. ”Jeg ville ønske at alle kunne prøve en sådan fornemmelse, som når der kommer en tidlig due på en landsflyvning. Den form for spænding er lidt større end på de andre flyvninger”.
Ingen tvivl om at der fokuseres meget på de flyvninger, og der bruges megen tid på hele tiden at blive bedre. De har et godt system, et godt team, et godt slag og ikke mindst de gode duer.
Alle vi andre skal stå tidligt op for at give dem kamp til stregen, og ingen tvivl om at de er favoritter til at vinde München, for alle de bedste duer skal med igen. De vil blive lagt helt til rette, og være 100% klar til opgaven.

Vi vil gerne takke for den herlige fremvisning, og ønske god vind på München.



© Copyright/ansvar M&C Hansen 1998-2022 - Kontakt Os 7