M&C Derude - Belgien, april 2014 - del 2


Moens-Gaudius, Aspelare

SENESTE NYT!
Vi har her i sæsonen fulgt med i resultaterne fra Moens-Gaudius - og de må siges at være ganske imponerende.

Makkerparret havde under vores besøg planer om også at flyve med enkehanner, men inden sæsonstart blev de enige om at de slet ikke havde den samme kondition som hunnerne - og derfor blev det projekt droppet - og de har igen i år kun fløjet med hunner.

Her er en oversigt over de første 9 weekender i år:

Pont-Saint-Maxence 197 km: 1, 2, 3, 6, 7, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 18, 19, 21, 22, 23 osv. 35 placeringer / 38 medsendte af 202 duer i klubben.
Souppes-sur-Loing 308 km: 1, 2, 4, 5, 6, 9, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 25, 27, 28, 29, 30 osv. 32/39 - 151 duer.
Souppes-sur-Loing 308 km: 1, 3, 4, 10, 11, 19, 23 osv. 29/39 - 287 duer.
Souppes-sur-Loing 308 km: 1, 2, 3, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 18, 19, 21, 27, 28, 30, 31, 32 osv. 28/37 - 182 duer.
Souppes-sur-Loing 308 km: 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15, 17 osv. 24/36
Souppes-sur-Loing 308 km: 2, 6, 8, 11, 17, 18, 19, 26, 27 osv. 26/34 - 215 duer.
Pont-Saint-Maxence 197 km: 1, 6, 9, 13 osv - 156 duer.
Souppes-sur-Loing 308 km: 1, 5, 7, 8, 10, 11, 14, 15, 17, 18, 19, 20 osv. 22/34
Bourges 431 km: 10, 12, 17, 21, 25, 28, 30, 32, 33, 49, 53 osv. 19/34 - 553 duer.

Det bliver spændende at følge dem resten af sæsonen. Tillykke fra os!


Man kan sige meget om det sociale medie Facebook, men de senere år er det for mange brevduefolk blevet et rigtig godt sted at få en duesnak og møde nye sportskammerater. For de danske brevduefolk er der lavet en gruppe, hvor det kun er brevduefolk der kan skrive og læse hinandens beskeder. Der bliver også lagt billeder op af duer eller af slag, som alle så kan se. Der er hver dag aktivitet, så der er mange der bruger det.

Til jer som ikke ved det, så indeholder Facebook også en chatdel, altså hvor man kan ”snakke” sammen direkte imellem 2 eller flere personer. Den mulighed bruger vi en hel del til at snakke med vore venner, men man kan også møde nye venner på den måde. En dag blev vi nemlig kontaktet af Jurgen Gaudius, som vi gennem længere tid ”snakkede” med og på et tidspunkt inviterede han os ned til sig, hvis vi på et tidspunkt var i nærheden. Da vi var i Belgien var det oplagt at lægge vejen forbi ham.

Vi mødtes med Jurgen hjemme hos ham, hvor vi blev budt indenfor til en snak og en kop kaffe. Fra starten gik snakken godt - dejligt at mødes i virkeligheden. Det er nu engang skønnere, og især når det er en flink fyr man er sammen med. Jurgen ved en masse om duer og belgisk duesport, og det er tydeligt, at han brænder for sporten. Jurgen er 37 år, så det var dejligt at mødes med af de lidt yngre brevduefolk i Belgien. I Belgien er gennemsnitsalderen på brevduefolk høj, som i de fleste europæiske lange.

Nå, men én ting er kaffe og snak, en anden ting er duer, så vi satte os ind i Jurgens bil. På turen kunne Jurgen fortælle, at han fløj sammen med Wim Moens under navnet Moens-Gauduis. Tidligere fløj han hjemmefra sammen med sin far, men har de senere år dannet makkerpar med Wim. Wim Moens bor i Aspelare, og dermed flyver de i Østflanderen, og det er et virkelig stærk område. Navne som Chris Hebberecht, Freddy & Jacques Vandenheede, Benny Steveninck, Marc De Cock, Gaby Vandenabeele og mange andre topslag, er hvad man er oppe imod, så det er imponerende, at Wim Moens i gennem tiden har haft 11 provinsialvindere, og ydermere var national vinder fra Bourges i 1995 hurtigst af 54.000 duer. Der er hjemfløjet mere end 500 førstepladser til slaget siden 1995, hvilket må siges at være imponerende. I 2011 havde de 21 førstepladser på sprint og mellemdistancerne, i 2012 også 21 førstepladser og 1. i provinsen fra Chateauroux mod 3833 gamle duer. I 2013 havde de 10 førstepladser kun med gamle duer.

På vejen ud til Wim så vi pludselig en stor flok duer. Det var Sonia Van der Maelens duer, som lå og trak. Hun flyver rigtig godt, og er et anerkendt navn i Belgien. Hun bor også i Aspelare, så vi var fremme. Aspelare ligger ca. 35 stik vest for Bruxelles. Et rigtig flot område med pæne huse og velholdte haver! Typisk Belgien.

Da vi kom ind i huset hos Wim, mødte vi også hans søn Bram, som også hjælper til med duerne. Vi blev placeret i køkkenet og budt på cola. Wim var interesseret i hvem vi var, og hvad vi havde gang i, så snakken gik fra starten. Efter et stykke tid gik vi ned i haven for at se duer.

”Normalt er vore slag lukket for gæster, når sæsonen er i gang, men da I er kommet helt fra Danmark, vil jeg gøre en undtagelse”, sagde Wim, og vi blev udstyret med nogle særlige træsko, som de også selv havde på. Ikke noget med at gå til duerne i eget fodtøj, som kunne bringe smitte ind på slaget.
Der flyves med 30 enkehanner, hvor hunnerne sidder hjemme, og 60 enkehunner. Salget er specialister med enkehunner, og de er ifølge makkerparret klart de bedste. De kan flyve uge efter uge, og de er nemme at få i orden. Enkehunnerne er parret med ældre hanner, som ikke kapflyves. Ikke noget med total system. De skal altid kunne finde en mage i reden, når de kommer hjem. Dertil kommer 190 unger og 55 avlspar.

Slaget er et fantastisk haveslag, som nemt kan rumme de mange duer. Det er utrolig funktionelt slag, med en super god luft. Som det ses på billedet er der en god volierer foran, hvor duerne lukkes ud i om dagen. Om natten sidder de i slaget. Det er bygget i et T, så på billederne kan I ikke se hele slaget. Der er endnu en længe, hvor der også er volierer på.

Duernes afstamning er Wims stamme bygget op omkring duer fra det bedste af det bedste fra forskellige topslag. Nogle af dem særdeles kendte i Danmark og hele verden, andre kender vi ikke.
- Van Houwaert-Claeys fra Deinze,
- Freddy & Jacques Vandenheede fra Zingem,
- L. Verstraete fra Deinze,
- Gebr. Thienpont fra Denderwindeke,
- M. Aelbrecht fra Lebbeke,
- R. & P. Draye fra Sint-Joris-Weert,
- José Denoyette fra Deinze
- L. Audoor fra Melsen
- Stoces fra Winterslag (via J. Lambrecht).

Ud af disse linjer er der faldet topduer, som der arbejdes seriøst videre med - på topduerne og deres søskende er stammen er bygget op. En af de vigtigste er superhannen PROVINCIAAL. Han var en topflyver med 13 første pladser på mellemdistancen. Han var provinsialvinder fra Bourges og 6. national, og var 3, 5, 7 provinsial esdue på mellemdistancen. Altså en brevdue ud over det sædvanlige! Mange af hans børn og børnebørn har vist sig at være rigtig gode kapflyvere og avlere, så der satses virkelig på disse duer.
Tophunnen ROS fra 1997 vandt 19 gange nummer 1 på mellemdistancen, og hendes blod løber stadig i mange af duerne!
Nationalvinderen fra Bourges i 1995 er stamdue. Dertil flere søstre og brødre til denne han har vist sig at være topavlere.

De første 3 hanner vi fik i hånden var alle blåbåndede hanner ud af PROVINCIAAL. Det gav et sus i maven. Total vitale hanner, som vred sig og aldrig var i ro i hånden. Flotte hoveder og usædvanligt ”gode” øjne. Når vi siger gode øjne, menes meget pigmenterede øjne med masser af spil og udtryk. Dybe farver, som normalt kun ses hos langflyver duer. En fornøjelse af kigge på. Vingerne på de 3 hanner var også rigtig gode, så skulle man være kritisk ved de 3 hanner, hvilket ikke giver meget mening, eftersom de alle avlede godt, og havde flere førstepladser, men skulle man være kritisk, så kunne deres ryg godt være bedre!

Vi fik herefter en hel række topduer i hånden. Meget ens typer. Det gik op for os, at vi var kommet ind på et rigtig topslag. Der var virkelig mange gode duer med topresultater. Duerne blev præsenteret med stolthed og en beskrivelse af familie, resultater i avl og på kapflyvning.
Senest er der indført en del originale duer fra Jos Thoné. Jurgen er venner med Thoné, og han købte duer da Thoné solgte alle sine gamle duer, men også i flere gange omgange. Der er blevet købt efter det bedste, og kun duer som Thoné har kunnet anbefale. Jurgen har købt en søster og en bror til AVRIL, og to fantastiske rødbåndene hanner efter CAVENDISH. Det er meningen, at Thoné duerne skal krydses med den gamle stamme, og vi måtte give dem ret i, at de stod fantastisk til hinanden. Thoné duerne er lidt bedre bygget, og den gamle stamme er til gengæld mere vital. Det bliver spændende at følge i fremtiden.

Slaget var klar til den nye sæson. Duerne var virkelig flotte og sunde, og brevduefolkene var også klare til den nye sæson. Deres duer trænede fantastisk hjemme om slaget, og alt så ud til at være perfekt på dette tidspunkt. De havde trænet deres duer 4 gange, hvilket Wim mente var for lidt, såfremt man ville vinde de første flyvninger, men duerne skal toppe i maj og juni på nationalflyvninger, så der blev lagt stille og roligt ud.

Vi måtte videre. Det havde været en oplevelse at se duerne og møde disse sympatiske mennesker. Det hele virkede super og alt var i orden. Vi havde før dette besøg aldrig hørt om slaget, eller set dem i resultatlisterne, men ingen tvivl om, at vi vil følge dem tæt hele sommeren. Her er et slag som vi har overset, og duepressen aldrig har pisket frem. Måske fordi de ikke er i lommen på andre end dem selv.

Jurgen kørte os hjem til sig selv, hvor vores bil stod parkeret. Han skulle herefter vise os vej til et bryggeri, som lå tæt på, og som vi gerne ville besøge. Det er et særligt sted. Bryggeriet hedder Girardan, og er et lille familieejet bryggeri, som ligger nordvest for Bruxelles i Sint-Ulriks-Kapelle. Bryggeriet blev grundlagt i 1845 og ejet og ledet af familien Girardin siden 1882. De er specialister i lambic-øl! Lambic er navnet på en belgisk øl, der, som den eneste øl, fremstilles ved spontan gæring. Lambic har en skarp, syrlig smag, og en syrlig duft. Det smager godt i sommervarmen. Det er helt særligt for Belgien og et besøg værd.

På vejen ud til bryggeriet kørte vi efter Jurgen. Pludselig kastede Jurgen sin bil ind i vejsiden. Vi troede der var noget galt. Var han punkteret? Han kom stormende ud med et meget alvorligt udtryk i ansigtet. ”Se det hus”, sagde han og pegede på et rødstenshus. ”Her boede Jos De Ritter, som De Rauw-Sablon købte duer fra, og som blev en stor del af deres stamme” Så kørte Jurgen videre. Vi kiggede på huset. Der var ingen dueslag i haven, men det var alligevel sjovt at se, og det gav os et billede af at det var et område med en stolt brevduetradition. Et område som er værd at udforske endnu mere.

Tak til Jurgen og Wim for gæstfriheden og god vind i 2014.



© Copyright/ansvar M&C Hansen 1998-2022 - Kontakt Os 2